Közélet

Petykó Zoltán: Ha nincs megegyezés, nincs támogatás!

Petykó Zoltán: Ha nincs megegyezés, nincs támogatás!

2010. november 2., kedd
Petykó Zoltán: Ha nincs megegyezés, nincs támogatás!

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség nem fizeti ki Szegednek a városrehabilitációs projekthez kapcsolódó mintegy 1,9 milliárd forintos uniós támogatást, ha az önkormányzat és a kereskedők között nem zárulnak le a Mars teret érintő perek – tette világossá Petykó Zoltán portálunknak adott exkluzív nyilatkozatában.

Az NFÜ elnöke azt mondta: ha korábban úgy fogalmazott, a városnak napjai vannak, hogy rendezze az ügyet, most már csak néhány óra áll rendelkezésére. Botka László (MSZP) polgármester a múlt héten levélben érdeklődött, mit kell tennie az önkormányzatnak, hogy hozzájuthasson a pénzhez... Továbbra sincs aláírt támogatási szerződése a szegedi – többi között a Mars téri piacot is érintő – városrehabilitációs projektnek – került szóba a téma a városi közgyűlés múlt szerdai ülése kapcsán. Mint arról beszámoltunk, az önkormányzat a képviselők döntése értelmében több mint félmilliárd forintos tagi kölcsönt nyújt a beruházó Szegedi Vásár és Piac Kft.-nek, hogy a cég kifizethesse a beruházásban közreműködő vállalkozókat.

Botka levelet írt, s nyerészkedéssel vádolja a kereskedőket

Botka László (MSZP) polgármester az ülésen azt mondta: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) jogellenesen visszatartja az év végére befejeződő 3 milliárd forintos beruházáshoz kapcsolódó 1,9 milliárd forintos uniós támogatást. A városvezető ismertette – és fénymásolatban is kiosztatta a városatyáknak és a sajtó képviselőinek – azt a levelet, melyet október 25-én küldött el Petykó Zoltánnak, az NFÜ elnökének. Ebben egyebek mellett azt állítja: 11 kereskedő „kihasználva a piac területét érintő önkormányzati beruházást, anyagi haszonszerzés lehetőségét látta a projektben azzal, hogy a tulajdonos önkormányzattal szemben irreálisan magas anyagi igénnyel lépjenek föl. Ebben az esetben eltekintettek volna a bírósági pertől és egyéb jogi lépésektől, mert tisztában voltak vele, hogy az időtényező milyen fontos az ilyen jellegű projektek megvalósításánál. Pontosan felmérték a bírósági ítélkezés anomáliájának tekinthető elhúzódó eljárást, és erre számítva próbáltak maguknak – minden jogalap nélkül – anyagi előnyöket kikényszeríteni.” Botka László úgy fogalmaz: a kialakult bírósági perek motivációjaként nem elhanyagolható ez a körülmény. Ismerteti, hogy a projekt kezdetekor az érintett 150 kereskedő döntő többsége „jogkövető módon kiürítette, lebontotta vagy áthelyezte pavilonját”. 11 kereskedő azonban – így a polgármester levele – „legutóbbi nem hivatalos tájékoztatásuk szerint is együttesen 150 millió Ft ellenében” állna el a pertől, miközben – állítja szintén Botka László – „a piacot üzemeltető társaság felé az érintett kereskedő külön-külön milliós nagyságrendű elmaradt bérleti díjtartozást halmoztak fel”. Az MSZP-s politikus világossá teszi: nem kíván az „egyesek által kényszerhelyzetbe szorítás okán jogszerűtlen eszközhöz” folyamodni azért, hogy a város ne veszítse el az elnyert pályázathoz kapcsolódó uniós támogatás összegét. Tájékoztatja az NFÜ elnökét továbbá arról, hogy a kereskedők nem vitatják a terület tulajdonjogát (a perek földhasználati joggal kapcsolatosak), a tulajdoni lap sem tartalmaz „az ingatlant érintően olyan bejegyzett igény- és perfeljegyzést, amely a projekt megvalósulását veszélyezteti”. Mindezek tükrében azt kéri Petykó Zoltántól: „szíveskedjen útmutatást nyújtani, milyen további intézkedés szükséges a támogatási szerződés aláírása érdekében”.

Petykó Zoltán „nem dobálózna” a bírósággal

A SZEGEDma.hu megkérdezte Botka László levelével kapcsolatban a címzettet, az NFÜ elnökét, aki pénteken este járt városunkban, mikor a Széll Kálmán Alapítvány rendezvényén tartott elődadást. „Egyetlen dolog szükséges a támogatási szerződés aláírásához, mégpedig hogy az ingatlan per- és igénymentes legyen. Az útmutatóban előírt, megfogalmazott követelménynél ugyanis – hogy az ingatlan tulajdoni lapján semmi se legyen feltüntetve – sokkal bővebb a jog értelmezése, a használati jogokat a Legfelsőbb Bíróság állásfoglalásai alapján nem is lehet feltüntetni! Ugyanakkor pályázati útmutató kiköti, igény- és permentesnek ingatlanon lehet végrehajtani a beruházást. A Mars téri piac esetében pedig egyik sem áll fönn, hiszen igény is van rá, és per is van még folyamatban. Az NFÜ nem vizsgálhatja ennek nagyságrendjét, hiszen akkor be kellene avatkoznia a perbe, az unió álláspontja pedig világos: nem adhat támogatást egy nem tisztázott jogviszonyú ingatlanon történő fejlesztés megvalósítására” – mondta portálunknak Petykó Zoltán. Az elnök hozzátette: az NFÜ jogi helyezte éppen ezért zárt és adott. „Egyetlen dolgot kellene és lehetne elérni, s magam ezt szorgalmazom minden pártállású politikusnak: egyezzenek meg a kiskereskedőkkel, találják meg azt a megoldást, ami alapján Szeged megkaphatja ezt a támogatást. Rendezzék le peren kívül ezeket az ügyeket” – fogalmazott. Természetesen arról is érdeklődtünk, milyen határidő áll ehhez az önkormányzat rendelkezésére, hiszen Petykó Zoltán

még három hete nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak

, hogy az NFÜ a maga részéről napokon belül pontot tehet a történet végére. „Úgy gondolom, most már valóban csak néhány óráról beszélhetünk” – így az elnök. Botka László polgármester több alkalommal világossá tette, ha a támogatás nem érkezik meg, a bíróságon és az unió illetékes szerveinél keres jogorvoslatot, mert értelmezése szerint az NFÜ jogellenesen tartja vissza az elnyert forrást. „Bírósággal én azért nem dobálóznék, mert ha igaz az, hogy a város nem valós nyilatkozatot tett, az a btk. szerint meghatározott következményekkel jár. Véleményem szerint most elsősorban az a feladata a városvezetésnek és Botka úrnak is, hogy oldja meg azt a helyzetet, ami egy korábbi nem jogszerű és átgondolatlan döntés következményeként állt elő. Ez kétszeresen is igaz, hiszen az a műveletsor, ahogy annak idején elintézték ezeket az ingatlanokat, önmagát minősíti, s eléggé jelentős problémának tekinthető, a másik pedig, hogy az NFÜ-höz benyújtott pályázat nem felelt meg a beadáshoz szükséges jogi követelményeknek” – üzent Petykó Zoltán. Az ügy fejleményeiről természetesen továbbra is folyamatosan beszámolunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.