Péntek: Karácsonyi Ünnepi Hetek

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Péntektől karácsonyig ismét több helyszínen várja az érdeklődőket a Karácsonyi Ünnepi Hetek rendezvénysorozat. A Kisszínházban Kosztolányi Dezső: Édes Anna című darabjának bemutatója lesz, és bemutatkozik Szeged új Bösendorfer Imperial hangversenyzongorája is. A Millenniumi Kávéházban Kárpátaljai-estet rendeznek, az újszegedi Rendezvényházban a szekszárdi borkultúra történetéről hallhatnak előadást, jogászbált rendeznek a TIK-ben, pénteken és szombaton pedig Böllérnapok lesznek Sándorfalván.

Színház, és hangverseny

A Nagyszínházban péntek 19 órakor Kálmán Imre: Csárdáskirálynő – nagyoperett három részben – a Szegedi Nemzeti Színház előadása. Részletek a www.szinhaz.szeged.hu/sznsz/szindarab/kalman-imre-csardaskiralyno-1 oldalon.

A Kisszínházban pénteken 19 órakor Kosztolányi Dezső: Édes Annabemutató előadás. A darabról és a szereplőkről bővebben a www.szinhaz.szeged.hu/sznsz/szindarab/kosztolanyi-dezso-edes-anna oldalon olvashatnak.

Sok évtized után Szeged városa gazdagabb egy Bösendorfer Imperial hangversenyzongorával. Mielőtt a zongora elfoglalja a végleges helyét a Szegedi Nemzeti Színházban, a Szegedi Szimfonikus Zenekar otthonát nyújtó Korzó Zeneházban két fiatal zongoraművész mutatja be a hangszert. Pénteken 19.30-kor Balázs János előadásában Schumann-Liszt : Widmung, Liszt: Szerelmi álmok no.3, Szózat és magyar himnusz,  2. magyar rapszódia, Chopin : 3 keringő, Berceuse, Ász-dúr ballada, Andante spianato és Nagy Polonéz című darabjait hallhatják.

Karácsonyi Ünnepi Hetek

Péntektől december 24-ig ismét több helyszínen várja az érdeklődőket a Karácsonyi Ünnepi Hetek rendezvénysorozat. A hivatalos megnyitón egy zenészekkel és tűzzsonglőrökkel megerősített menet indul pénteken fél 5-kor a Széchenyi térről, ahonnan az ünnepi hangulatot és a lobogó tüzet a Kárász utca és a Dugonics tér érintésével a Dóm térre is elviszik. A Széchenyi téren péntektől karácsonyi vásár. A Dóm téren felállított Bálaszínházban láthatók előadások, koncertek, filmvetítések sötétedés után: animációk, kísérleti filmek, kisfilmek, legendás magyar filmek, különlegességek. Ördögszekér kézművesvásár minden nap 11-20 óráig. A Bálaszínház előadásait és a vasárnap esti gyertyagyújtásokat élőben, képpel és hanggal nézheti a www.domter.hu kezdőlapján péntektől a Dóm Tér Webtévé-n. A részletes programokat a www.varoskep.szeged.hu oldalon olvashatják.

A Somogyi-könyvtár programjai

A Hangoskönyvtárban pénteken 17 órakor a Vakok Klubjában Kiss Katalin könyvtáros előadása hallható Agatha Christie címmel.

Az Odesszai fiókkönyvtárban pénteken 16.30-kor a Mesetarisznyában: diafilmek – diavetítés.

A Rókusi fiókkönyvtárban pénteken 16 órakor a Mesedélutánon meseolvasás és barkácsolás alsó tagozatosoknak.

Kárpátaljai-est

Az “Ötágú Síp” Kulturális Egyesület az idén 15 éves, a Millenniumi Kávéház 10 éves. Ennek megünneplésére közösen szerveznek tematikus esteket, amelyek a határokon kívüli magyar közösségek kulturális életét mutatja be. A Millenniumi Kávéházban péntek este 6 óra Kárpátaljai-est. Program: Fridrik Imre és a Cuháré Népművelő Műhely közös fotókiállítása, útibeszámoló népzenei gyűjtésről – közreműködik Lipták Dániel (hegedű), Szabó Dániel (cimbalom), Erdő V. Béla (furulya). Borkóstolás. Az est házigazdája: Horváth István Károlyné (“Ötágú Síp” Kulturális Egyesület).

Kalandozás a történelmi Magyarország borvidékein

A Kalandozás a történelmi Magyarország borvidékein című előadássorozat következő estje az újszegedi Rendezvényházban (Közép fasor 1-3.) pénteken 18 órakor lesz. A program: “Fejezetek a szekszárdi borkultúra történetéből” című előadás és borkóstoló. Részletek a http://www.rhz.hu oldalon.

Kiállításmegnyitó

A Nemzetiségek Házában 17 órakor Tóth Rózsa: Szeged templomai című könyvbemutatóval egybekötött kiállítás-megnyitója lesz. A kiállítást figyelmükbe ajánlja: Miklós Péter, történész.

A TIK programjai

A József Attila Tanulmányi és Információs Központban pénteken 10-15 óráig Saldo Zrt. Információs Nap. Ugyanitt pénteken 19-4 óráig SZTE Jogászbál. Részletek a http://www.u-szeged.hu/rendezvenynaptar oldalon.

Közéleti Kávéház

A Roosevelt téri Halászcsárdában pénteken 17 órakor 50 év alatt a Föld körül – érdekességek a nagyvilágból: Japán. Házigazda: Soproni Lajos ny. főorvos.

A Gödör étteremben pénteken 20 órakor Rock and roll dance party. Vendégek: Dollár Boy’s a együttes. Házigazda: Horváth Károly volt versenytáncos. Bővebb információ a 06/20-3988495-ös telefonon.

A Közéleti Kávéház programjairól további részleteket a http://www.netrend.szeged.hu/sites/civilcafe/index.html oldalon olvashatnak.

XIV. Sándorfalvi Böllérnapok

Pénteken és szombaton rendezik meg a XIV. Sándorfalvi Böllérnapokat. Pénteken 15 órakor Sándorfalva a gasztronómia világában – régi magyar ételek bemutatója, kóstolója. 18 órakor Dél-Alföldi táncház. A részletes program a http://www.sandorfalva.hu/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=1&Itemid=119 oldalon olvasható.

A mozik pénteki műsorai

A Grand Café-ban pénteken:

19 órakor: TőzsdecápákA pénz nem alszik – feliratos amerikai film, rendező: Oliver Stone.

21 órakor: Mary és Max – feliratos ausztrál film, rendező: Adam Elliot.

A Belvárosi mozi pénteki műsora:

Zsigmond Vilmos terem:

14 órakor: A csodálatos Univerzum 3D – színes, magyar dokumentumfilm, rendező: Gráner József.

15 órakor, 17.45-kor és 20.45-kor: Harry Potter és a Halál Ereklyéi I. rész – színes, szinkronizált amerikai kalandfilm. Rendező: David Yates.

Balázs Béla terem:

16 órakor: Nem félünk a farkastól – színes, feliratos cseh játékfilm. Rendező: Maria Procházková.

18.15-kor: Terhes társaság – színes, szinkronizált amerikai vígjáték. Rendező: Todd Phillips.

20.30-kor: Soul Kitchen – színes, feliratos német vígjáték. Rendező: Fatih Akin.

Csőke József terem:

17 órakor: Szerelmi bűnök – színes, feliratos francia krimi. Rendező: Alain Corneau.

19.30-kor: Nömadak Tx – színes, feliratos spanyol dokumentumfilm. Rendező: Pablo Iraburu, Harkaitz Martinez de San Vicente.

A filmekről részleteket a http://www.belvarosimozi.hu/mozi-msor.html oldalon olvashatnak.

Péntek esti bulik

A Millenniumi Kávéházban péntek este 9 órakor Salsa-est Rakonczai László szervezésében, közreműködik a Salsa Juhatinta zenekar.

A JATE Klubban pénteken 22 órakor pénTRACK. Vodka-narancs akció! Házigazda: Dj. Varga B. Éjfélig a belépés ingyenes!

A SZOTE Klubban pénteken 22 órakor Diszkóláz – Lemezlovas: Novák.

Az Afrika Cafe-ban péntek este Electric Mix Party.

A Centrál Kávézó és Retro Clubban péntek este Badgirls.

A Fészek Klubban péntek este 22 órakor Fresh Night.

Előző sztori

Buzánszky: Nem hittük, hogy a 6:3 történelmi jelentőségű lesz

Következő sztori

Változik az adó, több jut a fa alá?