Sport

Partvonal: a megyei labdarúgás Sahin-Tóth Dezső szemével

Partvonal: a megyei labdarúgás Sahin-Tóth Dezső szemével

2010. november 11., csütörtök
Partvonal: a megyei labdarúgás Sahin-Tóth Dezső szemével

Partvonal rovatunkban ezúttal többek között a hétvégi mérkőzések tapasztalatairól és a korosztályos megyeválogatottak friss híreiről beszélgettünk Sahin-Tóth Dezsővel, a CSLSZ szakmai alelnökével.

Mint arról legutóbb már említést tettünk, háromfordulós ligaértekezletet szervezett a CSLSZ vezetése a Csongrád megyei csapatok számára. A második körben a múlt héten a megyei II. osztályú klubok vezetői cseréltek eszmét a szövetség képviselőivel. Ennek keretében mindenki elmondhatta gondolatait, problémáit, kéréseit. A megyei II. osztályú alakulatok is támogatták a fegyelmi bizottság döntését, hogy tavasztól a határidőre való eltiltás helyett újra a vegyes rendszer (meccsre vagy határidőre szóló büntetés) lépjen életbe.

A labdarúgás varázsa...

Sahin-Tóth Dezső

beszámolt róla, a hétvégén a megye számos pályáján megfordult. A szakmai alelnök a helyszínen tekintette meg többek között az UTC – Nagymágocs ifi és felnőtt mérkőzést, a Tápé – Kiszombor csatába is belenézett, valamint kilátogatott a Tisza Volán SC Szeged – Újbuda találkozó végére, másnap pedig a Balástya – SZVSE-Gyálarét ifi és felnőtt találkozót kísérte figyelemmel. Mindenütt azt látta: hatalmas a lelkesedés, de nagy a forráshiány is - az egyesületek várják, hogyan valósul majd meg a kormányígéret, s mikor dolgozhatnak majd jobb körülmények között, több pénzből. „Megintcsak azt kellett tapasztalnom, hogy idén a korábbiaknál jóval kiegyensúlyozottabb a mezőny a különböző bajnokságokban. Úgy látom, minden csapatban megvan az az alap, hogy végigküzdik, végighajtják a kilencven percet, jóval kevesebb a langyos meccs, mint régebben. Örömömre az együttesekben egyre több a fiatal játékos, a rutinos futballisták pedig szinte mindenütt egyfajta vezérszerepet töltenek be, jó példát mutatnak az ifjabbaknak. A klubok viszonya is rendezett. Amit szeretnék még kiemelni: minden pályán megvan az a törzsközönség, amelynek tagjai számára állandó hétvégi program, ünnep egy-egy mérkőzés. Ennek a körnek a tagjai keresik is egymást adott esetben, ha valaki hiányzik. A meccsek összehozzák a legkülönbözőbb embereket, ez az a varázs, amit érzésem szerint elsősorban a labdarúgás képes megteremteni” – fogalmazott.

…és a futsalé

Ha már varázs, érdemes megemlékeznünk a „kistestvérről”, a futsalról is. Bár jelenleg sem Szegeden, sem Szentesen nincs NB I-es férfiegyüttes, Csongrád megyében lelkes szervezőknek köszönhetően szerencsére nem halt el a sportág – sőt! A Kurca partjáról egy, a megyeszékhelyről két gárda is nevezett az NB II küzdelmeire. Hétfőn este remek csatát rendeztek Szegeden, ahol az UTC bravúros győzelmet adott a korábbi NB I-esek sorát felvonultató Gödöllő ellen. „Nagyon fontosnak tartom, s nagy örömmel szemléltem, hogy ebben a csapatban sikerült összehozni a tehetséges szegedi fiatalokat. Jó volt őket így együtt látni ezen a mérkőzésen is. Valóban szerethető ez a társaság, bízom benne, komoly lökést ad nekik a listavezető legyőzése. Azt is remélem, hamarosan újra első osztályú derbiket láthatunk a megyében, így Szegeden is az újszegedi sportcsarnokban” – mondta a szakember, hozzátéve: nagyszerű, hogy már az utánpótlás nevelésével is foglalkoznak a szegediek. „Szerencsés, ha a gyerekeknek kisebb korban a futsalt is tanítják, hiszen egyébként is 4-4 ellen kezdik el a játék felépítését. Csak előnyükre válik, ha megismerkednek a futsal alapjaival is. Ez ráadásul lehetőséget is jelent annak, aki számára később a nagypálya valamilyen okból nem kedvez” – fejtette ki.

Kecskemétre utaznak a megyeválogatottak

Ahogy azt állandó olvasóink már megszokhatták, az új CSLSZ-elnökség munkájának köszönhetően folyamatosan mozgásban vannak a korosztályos megyeválogatottak. Ezúttal is jó hírről tudósíthatunk. A nyáron merült föl az elképzelés, hogy más megyék fiataljaival rendszeresítsek összecsapásokat. Sahin-Tóth Dezső a napokban egyezett meg a Bács megyei főtitkárral,

Losonczy Lászlóval

: ennek értelmében november 17-én (szerdán) délután a kecskeméti stadion műfüves pályáján megyénk legjobb 1995-ösei (edző:

Hágelmann Endre, Major László

) és 1996-osai (edző:

Dezső Ferenc, Lehota István

) is megküzdenek majd Bács megyei sporttársaikkal. A két csapat közösen utazik majd, s a házigazdák este kis vendéglátással is készülnek számukra. A keretekről és a meccsekről természetesen beszámolunk majd a SZEGEDma.hu-n.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.