Közélet

Orbán Viktor Belgrádba látogat

Orbán Viktor Belgrádba látogat

2010. november 26., péntek
Orbán Viktor Belgrádba látogat

Rövid látogatást tesz pénteken a szerb fővárosban Orbán Viktor miniszterelnök – adja hírül a Vajdaság Ma hírportál.

A kormányfő azt szeretné jelezni a vizittel, hogy Magyarország mint az Európai Unió leendő soros elnöke változatlan elkötelezettséggel támogatja Szerbia további közeledését az integrációs szervezethez - értesült az MTI Belgrádban magyar diplomáciai forrásból.

Orbán Viktor

négyszemközt tárgyal

Boris Tadić

szerb elnökkel és találkozik

Mirko Cvetković

kormányfővel. A magyar miniszterelnök kíséretében lesz Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter,

Matolcsy György

nemzetgazdasági miniszter és

Fazekas Sándor

vidékfejlesztési miniszter. A látogatás célja, hogy a szerb EU-integráció támogatásán túl erősítsék a kétoldalú viszonyt a két szomszédos ország között. A kapcsolatok elmélyítéséhez kedvezőek a feltételek, nyitott, őszinte az együttműködés - mondták el diplomaták. Emlékeztettek, hogy a magyar-szerb gazdasági vegyes bizottság e heti kétnapos belgrádi ülésén megállapodás született arról, milyen konkrét területeken lehet fokozni a gazdasági együttműködést Magyarország és Szerbia között. A gazdasági kapcsolatok élénkítését hivatott jelezni az is, hogy Orbán Viktor belgrádi látogatásával egy időben tartják a magyar-szerb üzleti tanács ülését, amelyen mindkét fél részéről az üzleti élet jelentős szereplői vesznek részt. Orbán Viktor és Boris Tadić megbeszélésén szó lesz a vajdasági magyarság, azon belül a kisebbségi kulturális autonómia legfőbb szervének, a Magyar Nemzeti Tanácsnak a helyzetéről is, illetve a magyar állampolgársági törvénynek a kedvezményes honosítást lehetővé tevő módosításáról. Budapest hálás a szerb kormánynak azért, hogy Belgrád konstruktívan viszonyul ehhez a kérdéshez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.