Közélet

Löffler Tibor: voltak forradalmi jegyei az áprilisi választásoknak

Löffler Tibor: voltak forradalmi jegyei az áprilisi választásoknak

2010. november 11., csütörtök
Löffler Tibor: voltak forradalmi jegyei az áprilisi választásoknak

Az áprilisi választások kapcsán látom értelmét egy forradalmi analógiának

– jelentette ki Löffler Tibor politológus szerda este, az újszegedi Móra Ferenc Kollégiumban tartott előadásán, ahol az idei év politikai eseményeit értékelte.

A jogi kar politológiai tanszékének oktatója szerint a forradalmi tézis annyiban igazolható, hogy a magyar emberek többsége tavasszal mindenképpen változást akart. Sőt, a választópolgárok úgy mentek el, vagy nem mentek el szavazni, hogy tisztában voltak azzal, hogy a Fidesz-KDNP akár kétharmados többséget is szerezhet az Országgyűlésben, hiszen a kampány során az MSZP politikusai többször is felhívták figyelmet a kétharmad veszélyeire.

Löffler Tibor

kiemelte: a Fidesz még azt is megtehette, hogy nem hozta nyilvánosságra a teljes programját, valamint minden következmények nélkül lemondhatta a televíziós vitát, amely az elmúlt választások alkalmával komoly jelentőséggel bírt. A politológus szerint az, hogy a Fidesz-KDNP mindezek után is kétharmados parlamenti többséget szerzett, forradalmi jegyeket hordoz magában: a választók mindenképpen váltást akartak, mivel úgy gondolták, hogy az a legrosszabb, ha minden marad a régiben. Löffler Tibor hangsúlyozta: még számos korábbi MSZP-szavazó is így gondolta, ugyanis a szocialisták 2006-hoz képest 1,3 millió szavazót veszítettek. Ezek a választópolgárok szintén tisztában voltak a kétharmad veszélyeivel, de nem foglalkoztak vele, mivel úgy gondolták, hogy az MSZP-nél még egy

Orbán Viktor

vezette kormány is jobb teljesítményre lesz képes, ezért vagy nem mentek el szavazni, vagy másra adták a voksukat. A politológus szerint a Jobbik is ennek a forradalmi jegyeket hordozó közhangulatnak köszönhette a szavazatainak nagy részét, így 2010 áprilisa kapcsán egyfajta jobboldali „forradalomról” is beszélhetünk. A forradalmi jegyek következtében tavasszal több volt, mint kormányváltás, de kevesebb, mint forradalom – tette hozzá Löffler Tibor. Az alkotmányozás kapcsán a Szegedi Tudományegyetem oktatója kijelentette: nem híve az új alkotmánynak, inkább a konzervatív szemléletnek jobban megfelelő alkotmánymódosításokat támogatja. Példaként az amerikai alkotmányozást hozta fel, ahol új alaptörvény helyett - az élethelyzetek változását követő - alkotmánykiegészítéseket alkalmaznak. Löffler Tibor mindezek ellenére nem zárja ki, hogy az új alkotmány jobb lesz a jelenleg hatályban lévőnél, azt viszont fontosnak tartja, hogy az új alaptörvény konszenzus következtében szülessen meg. Ennek kapcsán a Magyarországhoz hasonló politikai kultúrával rendelkező Lengyelországra utalt, ahol a politikai élet szereplői - az alkotmány szövegét illetően - a köztük feszülő hatalmas nézetkülönbségek ellenére is megegyezésre tudtak jutni. A politológus egy alkotmányt megerősítő népszavazásnak is látná értelmét.

Gömbicz Nándor

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.