Közélet

Jön az olcsóbb cigi?

Jön az olcsóbb cigi?

2010. november 8., hétfő
Jön az olcsóbb cigi?

Újabb árháború bontakozhat ki a magyar cigarettapiacon - írja a Napi Gazdaság, melynek információja szerint a BAT British American Tobacco Magyarország Kft. két kulcsmárkájának fogyasztói árát november másodikától jelentősen, 60-80 forinttal mérsékelte. Amint kifutnak a drágább adójegyes termékek, ezt a fogyasztók is érzékelni fogják.

Ezzel újabb árháború bontakozhat ki a magyar cigarettapiacon. Az már most borítékolható, hogy a versenybe a Philip Morris Magyarország Kft. is beszáll, aminek az lesz az eredménye, hogy nemcsak a közepes árfekvésű termékek kerülnek lefelé menő árspirálba, hanem az alacsony árú kategória is, sőt nem kizárt, hogy a prémium márkák árában is tükröződik a verseny. Ha az olcsóbb szegmensbe is begyűrűzik a háború, a küzdelembe belekeveredhetnek a piac kisebb szereplői is. Ezek az olcsóbb szegmensben, illetve a sodródohányok területén érdekeltek inkább. Az árverseny vége az lehet, hogy a költségvetésbe a dohánytermékek jövedéki adójából és áfájából is kevesebb bevétel folyik be, végül az sem kizárt, hogy erőteljesebben kell módosítani a magyar jövedéki adó szintjét, ha a verseny hatására a súlyozott piaci átlagár jövedékiadó-tartalma a most megfelelő szintről alá megy az uniós elvárásnak. A Napi Gazdaság úgy tudja, a BAT végeredményben azzal magyarázta viszonteladóinak a csökkentést, hogy az utóbbi időben a magyar piaci fogyasztás erőteljesen eltolódott az alacsonyabb árkategóriás termékek irányába, illetve a sodródohányok fogyasztása fellendült (ez most összesen - a vágott pipadohánnyal együtt - majd 30 százalék), vagyis a forgalmat szeretnék visszaterelni a magasabb minőségű szegmensbe. (Forrás:

Napi Gazdaság

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.