Hegedűs Miklós: A gázár változása nem akarat kérdése

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A gázár alakulása nem akarat kérdése, ezzel a mindenkori kormánynak szembesülnie kell – így reagált Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója azokra a hírekre, miszerint januártól vélhetően emelkedik a gáz ára – azt még nem tudni pontosan, mennyivel. A közgazdász úgy látja: a politikának végre egyszer fel kellene vállalnia egy reális, a világpiaci árakat követő árképzést – a világpiac és általában a piac hatása ugyanis nem megkerülhető ebben a kérdésben.

Az a különleges helyzet állt elő, hogy nem az import gáz és a dollárárfolyam mozgatja a gázár emelkedését; sokkal inkább a korábbi időszakban elhalasztott áremelések begyűrűző hatása, és szerepet játszik a válságadókból adódó szolgáltatói többletteher is – nyilatkozta a Közbeszédnek Hegedűs Miklós. Ezek együttesen már olyan többlet terhet jelentenek a szolgáltatóknál, amit az árnöveléssel valamilyen mértékben ellentételezniük kell – szögezte le a szakember.

Képlet van, de a politika felülírja

Magyarországon az elmúlt években volt egy törvényi árképlet, ami alapján számították a gáz árát, de a politika mindig beleszólt, és mindig – a közvéleményt figyelembe véve – “politikai ármegállapítás” történt – vélte Hegedűs Miklós. “A szomorú az, hogy ez a fajta gyakorlat folytatódik. Most is egy számjegyű áremelésről van szó, holott a valós költségek alapján valószínűleg ennél magasabb áremelés lenne szükséges” – hangzott az érvelés.
Az energiakutató kft.vezetője úgy látja: ha igaz az, hogy a szolgáltatóknál az elmúlt fél évben ötven milliárdos veszteség halmozódott fel, akkor kb. tizenkét-tizenöt százalékos áremelkedést lehetne valószínűsíteni. Arról is vannak viszont információik, hogy a szolgáltatók inkább harminc százalékos emelést tartanának reálisnak és indokoltnak.

Drága üzem a gázszolgáltatás

Hegedűs Miklós emlékeztetett: a szektor költségösszetétele olyan, hogy azon belül az állandó költségek – például a vezetékek – nagyon drágák. Ebből adódóan ha csökken a fogyasztás, akkor nő a szolgáltatás egységköltsége. Márpedig a gázfogyasztás jelentősen visszaesett – tette hozzá.
“A kormánynak – noha ellenzéki pozícióból mindig támadta az akkor esedékes áremelést – most saját bőrén kell tapasztalnia, hogy nem akarat kérdése a gázár emelése vagy nem emelése; nagyon kemény költségi korlátok léteznek, amiket figyelembe kell venni” – szögezte le a szakember.
Hozzátette: abba kellene hagyni a gázár körüli, már nagyon régóta tartó politikai játékot és hercehurcát. “Azt nem értem, miért nem vállaljuk ezt fel? A politika, ebben a biztos hatalmi pozícióban, miért nem vállal fel egy reális energiaárat, ami a világpiaci árak változását valamilyen képlet szerint követi?” – fogalmazott Hegedűs Miklós. Hozzátette: szó volt arról, hogy a januárig érvényes moratórium ideje alatt kialakítanak egy újfajta árképzést, ami a valós költségeket tartalmazza majd; ám “ez igazából nem történt meg, most hasraütésszerűen jelentették be, hogy egy számjegyű áremelés várható” – hangzott az interjúban.

A piaci árat nem lehet megkerülni

Ha 8-9 százalék körüli lesz az egy számjegyűnek mondott gázár-emelés január elsejétől, a szolgáltató cégek ezzel “elvitorlázhatnak” a következő negyedévig. A probléma az, hogy az oroszokkal folytatott kormányzati tárgyalásoktól nagy reményeket várunk, de vélhetően csalatkozni fogunk – mondta Hegedűs Miklós.
“A magyar fogyasztóknak tudomásul kell venni, hogy regionális ár létezik ebben a bizonyos energiaszolgáltatásban, és ezt nekünk is meg kell fizetni. A kormány azért van nehéz helyzetben, mert nincs önálló pénze – vagy lenyelik a szolgáltatók a veszteséget, vagy a fogyasztó fizeti meg. Az adott költségvetési helyzetben nincs abban a helyzetben semelyik kormány, hogy átvállaljon ebből az összegből jelentősebb részt” – szögezte le a közgazdász szakember.
Az ezer köbméterre számított háromszáz dolláros gázár nagyjából az összes európai szereplőnek egyforma vételi ár. “Miért várjuk el az oroszoktól, hogy a földgázt – azért, mert mi szegényebbek vagyunk, kisebb a jövedelmünk – nekünk olcsóbban adják? Ez egy kívánság, a politika erre törekedhet, de ez nem fog sikerülni” – nyilatkozta Hegedűs Miklós a Közbeszédben.

(Forrás: Duna Televízió Zrt.
Pintér Attila, felelős szerkesztő)

Előző sztori

Szombaton Szegedi Képregényfesztivál

Következő sztori

Vélemény: Gyurcsány, Hunvald, Benedek…