Háromféle influenzavírus támad idén

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi osztályvezetője szerint a tavalyihoz képest idén később jön az influenzajárvány, amely várhatóan nem okoz majd több megbetegedést, mint az elmúlt évben. Csohán Ágnes az InfoRádiónak elmondta idén az új típusú influenza, valamint az A- és B-vírus is fertőz majd.

Az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetből 1 millió 263 ezer adag szezonális influenza elleni oltóanyagot szállítottak ki október 25-e és november 5-e között az ÁNTSZ regionális és kistérségi intézeteihez, e központokból azóta viszik a vakcinát a háziorvosokhoz és az egészségügyi intézményekhez – magyarázta a szakértő.
Az új típusú influenza ellen védettséget biztosító oltóanyagból 320 ezer adag van készleten a regionális intézetekben, ez még a tavalyi gyártásból maradt meg. Hogy az orvosoknál és a patikákban mennyi maradt a vakcinából, azt Csohán Ágnes nem tudta megmondani. Ezt a készítményt egyébként bárki ingyen kérheti, és a beadatásáért sem kell fizetni.
A szakértő beszélt arról is, hogy azt a nemzetközi célt, amely szerint 2014-ig a 65 évnél idősebb emberek 75 százalékát be kell oltani influenza ellen, csak a skandináv államok és Hollandia képes teljesíteni. Magyarországon e csoportban az átoltottság aránya 35 százalékos.

Pedig a vakcinakészletek elosztásánál is azt veszik figyelembe, hogy egy-egy megyében mekkora az idősek aránya. Vizsgálják emellett, hogy hány krónikus beteg él a területen, valamit azt, hogy hány egészségügyi dolgozót kell beoltani. Ennek alapján a legtöbb oltóanyag Budapestre érkezik. A listán második Pest megye, majd következik Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – magyarázta Csohán Ágnes.

Az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi osztályvezetője arról is beszélt, hogy az államnak külföldről kellett rendelnie a hat hónaposnál idősebb, de háromévesnél fiatalabb gyermekek számára az influenza elleni vakcinát, mivel a magyar gyártó erre a korosztályra nem törzskönyveztette saját oltóanyagát. Pedig a két készítmény összetétele megegyezik.
Csohán Ágnes megjegyezte: decemberben lesz először adatuk arról, hogy hány embert oltottak be az egészségügyi intézményekben és a háziorvosi rendelőkben.
Az InfoRádió a háziorvosoktól úgy értesült, hogy kevéssé fogy az új influenza elleni védőoltás valamint a szezonális influenza, a H1N1 és a H3N2 elleni vakcina. A Budapesti Orvosi Kamara Háziorvosi Szekciójának vezetője elmondta: főként a rizikócsoportba tartozók oltatják magukat, nekik ingyen jár a készítmény.

(Forrás: Inforadio.hu)

Előző sztori

Szkíta kori fegyverarzenál az Alföldön

Következő sztori

Műsorújság: a Telin TV csütörtöki műsora