Közélet

Felvidék: egyre kisebb a gyereklétszám a magyar iskolákban

Felvidék: egyre kisebb a gyereklétszám a magyar iskolákban

2010. november 14., vasárnap
Felvidék: egyre kisebb a gyereklétszám a magyar iskolákban

Egyre kevesebb gyereket íratnak magyar iskolába a dél-szlovákiai járásokban. Szakemberek szerint ez az elmúlt négy év kisebbségellenes szlovák kormánypolitikájának tudható be.

Különösen olyan intézkedéseknek, mint a nyelvtörvény szigorítása és a kettős állampolgárságot igénylők megfenyegetése. Emiatt ugyanis egyre több szülő gondolja, hogy gyermekének csak akkor van lehetősége a továbbtanulásra, ha szlovák tannyelvű általános iskolába járatja gyermekét. A szenci járásban idén eltűntek a magyar csoportok az óvodákból. A gútori iskoláról levették a magyar nyelvű táblát, az 50 százalékban magyarlakta faluban már csak szlovák nyelvű oktatás folyik. Felvidéki oktatási szakemberek szerint ezért nemcsak a szülők a felelősek, hanem a nyelvtörvény és a kettős állampolgárságról szóló törvény szigorítása is. A létszám csökkenése annak is köszönhető, hogy a magyar iskolák egyre nehezebben tudnak lépést tartani a szlovákokkal a minőségi oktatás tekintetében.

Pék László,

a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke elmondta: szakmai módszertani segítséget alig kapnak az államtól, az oktatási minisztérium háttérintézményei rendkívül kis mértékben foglalkoznak a magyar iskolák pedagógusaival, illetve a magyar nyelven tartott továbbképzések szinte teljesen hiányoznak a skáláról. A határ melletti, anyaországi munkahelyek megszűnése komoly megélhetési gondot jelent a szülőknek. A komáromi ipari parkban 1500 szlovákiai magyar munkavállaló dolgozott, de a válság miatt elbocsátották őket. Az új szlovák kormány módosítaná a kisebbségi nyelvhasználatot szabályozó jogszabályt. A parlament előtt lévő javaslat szerint a magyart hivatalos érintkezésekben már akkor is használhatnák, ha egy településen csak a 10 százalékot éri el a kisebbség lakosságon belüli aránya. A szankciók azonban maradnának, a törvény megsértésért 50-től 2500 euróig terjedő bírságot lehetne kiszabni. (

Forrás:

hirtv.hu

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.