Kultúra

Bemutatták Zakar Péter új könyvét

Bemutatták Zakar Péter új könyvét

2010. november 27., szombat
Bemutatták Zakar Péter új könyvét

Hit és Tudomány – Határok Nélkül címmel rendeztek pénteken egész napos konferenciát a Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán a Magyar Tudomány Ünnepe 2010 eseménysorozat keretében, majd a tudományos eszmecsere után bemutatták Zakar Péter történész A tábori püspökség története 1773-1868 című, frissen, erre az ünnepi alkalomra megjelent könyvét, melyet a főiskola Gerhardus Kiadója adott ki.

Az egyház 2000 éves történelme során gyakran hangzottak el kritikák, kerekedtek viták a katonaság, honvédség és az egyház kapcsolatáról. Ezekről

Kiss-Rigó László

megyés püspök beszélt, majd leszögezte, ahol keresztény ember él sajátos körülmények között, ott az egyház számára természetes, hogy a szolgálatára áll.

Zakar Péter

könyvével kapcsolatban megjegyezte, olyan tudományos igénnyel megírt műről van szó, amely lenyűgöző objektivitással és bámulatos ismeretanyaggal hozza közelebb olvasójához a vizsgált kort és az ez idáig kevésbé kutatott témát. Aktualitását az is jelzi, hogy éppen néhány nappal ezelőtt született – az országban először –megállapodás a Csongrád megyei Rendőr-főkapitányság és az egyházmegye között a rendőrlelkész-szolgálat felállításáról, ami a könyvben tárgyaltakkal szoros kapcsolatban áll, úgy is fogalmazhatnánk:rokontéma.

Orbán Imre

történész a könyv szerzőjével folytatott beszélgetés során rávilágított a mű értékeire, arra az óriási munkára, amit Zakar hazai és külföldi levéltárakban, könyvtárakban folytatott a téma minél alaposabb és szakszerűbb feldolgozása érdekében.”Ma már, sajnos, egyre több olyan történelmi munka jelenik meg, ami mögött nincs megfelelő kutatás, és nélkülözi az igényességet” – fogalmazott Orbán.” E könyvet lapozva azonnal kitűnik, a szerző olyan alapossággal és olyan gondossággal kezeli a témát, amely ma ritka, viszont egyre inkább kívánatos lenne.” A rendkívül érdekes és tanulságos beszélgetésből kitűnt, milyen kapcsolat uralkodott a két hierarchikus intézmény, az egyház és a hadsereg között, hogyan és milyen feltételek közepette teljesítettek szolgálatot a fronton és békeidőben a tábori lelkészek, milyen szerepet töltöttek be Mária Terézia idejében és milyet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alatt. Az is egyértelműen kitűnt: kevésbé kutatott szakterületről van szó, leszámítva néhány hazai és német nyelvű tanulmányt, szinte nincs is irodalma. Így ez a monográfia mindenképpen úttörő munkának számít, tudományos jelentősége vitathatatlan.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.