Egészség

Az énekesnő az emlőrákszűrésről

Az énekesnő az emlőrákszűrésről

2010. november 24., szerda
Az énekesnő az emlőrákszűrésről

Az emlőrákszűrés egyike a legfontosabb nőket érintő rákszűrésnek, melynek fontos eleme a géndiagnosztika. Bencsik Tamara énekesnővel az emlőrák genetikai szűréséről beszélgetett genetikai szakértőnk, Nagy Zsolt.

Bencsik Tamara

, a szerbiai Szabadkáról származó Megasztár tehetségét biztosan örökölte valamelyik szülőjétől, hiszen az előző Megasztár szériában őt titulálták az 5. legtehetségesebb énekesnőnek. Ő viszont olyan tulajdonságát akarta megismerni, ami nem is hallható, de nem is látható. A genetika tudományától azt akarta megtudni, hogy vajon örökölte-e az emlőrákra hajlamosító génváltozatot. Mert amennyiben igen, akkor tudja, a jövőbeni egészségmegőrzése céljából a szűrővizsgálatok elvégeztetése még indokoltabbá válik, mint egészséges nőtársai esetében.

– Mi késztetett arra, hogy elvégeztess egy emlőrák genetikai tesztet, jóllehet neked nincs emlőrákod?

– Az anyai nagymamámnak mellrákja volt, így szerettem volna megtudni, hogy én is hordozok-e mellrákot hajlamosító génváltozatot. Mivel a családban előfordult már a betegség, még a lehetséges rák kialakulása előtt, tehát időben el akartam végeztetni a genetikai tesztet az egészségem megóvása érdekében.

– Tegyük fel, ha valaki hordoz emlőrákra hajlamosító génváltozatokat, mit tanácsolsz neki?

– Először is ne essen kétségbe, mert ez nem azt jelenti, hogy egyszer majd emlőrákja lesz. Csak annyi az egész, hogy jobban oda kell figyelnie magára. Gyakrabban kell szűrővizsgálatra mennie. Oda kell figyelnie az életmódjára, a táplálkozására, stresszhelyzetekre. Illetve aki emlőrák kialakulására genetikailag hajlamos, a fogamzásgátlók szedését tanácsos elhagynia, mert annak szedése növeli a rák kialakulásának kockázatát.

– Mit tanácsolsz azoknak a nőknek, akiknek a családjukban előfordult már emlőrák?

– Mindenképpen menjenek el egy genetikai tanácsadásra és végeztessenek el egy emlőrák genetikai vizsgálatot.

– Egyszer te is szeretnél majd családot alapítani. Elvégeztetsz rajtuk is emlőrák genetikai hajlamszűrési tesztet?

– Igen, mindenképpen. Tudomásom szerint 13-18 éves korban érdemes elvégeztetni.

Szakértőnk továbbra is várja az Olvasók kérdéseit a szakerto.szegedma@gmail.com e-mailcímre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.