Gazdaság

A fóliás fűszerpaprika fellendítheti a termelést

A fóliás fűszerpaprika fellendítheti a termelést

2010. november 9., kedd
A fóliás fűszerpaprika fellendítheti a termelést

A fűszerpaprika termesztésében új eljárás a fóliasátras előállítás; ez ismét fellendítheti a magyar fűszerpaprika-előállítást - mondta el Tímár Zoltán Fűszerpaprika Kutató-Fejlesztő Nonprofit Közhasznú Kht. ügyvezető igazgatója az eljárásról tartott szegedi konferencia kapcsán az MTI-nek kedden.

A szakember kifejtette: jelenleg mintegy 2000 hektáron termesztenek fűszerpaprikát Magyarországon, pedig öt évvel ezelőtt még 5-6000 hektár volt a vetésterület. Egy hektáron 8-10 tonna paprika szüretelhető, s tíz tonna nyers paprikából nagyjából másfél tonna őrlemény készül. Évente összesen körülbelül 2000 tonna fűszerpaprika-őrleményt állítanak elő, míg az itthoni konyháknak ennek a duplájára lenne igénye. Az öt évvel ezelőtti termelés visszaesés egyik oka a 2004 őszén bekövetkezett toxin-botrány volt, amikor a határértéket meghaladó mértékben aflatoxint tartalmazó fűszerpaprika-őrlemény került forgalomba. Akkor a külföldi partnerek más szállítók után néztek, és rájöttek, hogy olcsóbbat is találnak a magyar paprikánál. Azonban míg az import paprikának nagyon jó a színező anyaga, ízereje sokkal gyengébb a magyarénál. Ennek oka a termőterület minősége. A fűszerező erő a hazai terméknél nagy előnyt jelenthetne piacon - véli a szakember. Hozzátéve: a paprika egyharmada nem őrleménynek készül, hanem krémként dolgozzák fel. Jelenleg még nincsenek olyan szabályok, amelyek tiltanák a külföldi paprikaőrlemények bekeverését a magyarba, de már elindult egy folyamat - magyarázta

Tímár Zoltán

. A szegedi paprika eredetvédelmi eljárása már a végéhez közeledik, és a közeljövőben rákerülhet a minőségi jelzés az alföldi városban készült őrleményre. Ez azt jelenti majd, hogy meghatározott termőterületen, fajtákból és eljárással lehet csak majd előállítani az eredetvédett terméket. Ehhez hasonlóan elindult a kalocsai paprika uniós védelmének eljárása is. A termőterület növelésére több megoldás is körvonalazódik. Kalocsa környékén egy az időjárásra és a kórokozókra ellenállóbb fajta nemesítése kezdődött meg, míg Szegeden a fóliás termesztéssel igyekeznek tervezhetőbbé és kiszámíthatóbbá tenni a termelést. Jelenleg már 10-15 hektáron termesztenek fólia alatt. Jelentős érdeklődés van Erdélyben az eljárásra, ott valamivel innovatívabbak a termelők - tette hozzá Tímár Zoltán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.