Közélet

Továbbra sincs aláírt támogatási szerződése a szegedi városrehabilitációs projektnek

Továbbra sincs aláírt támogatási szerződése a szegedi városrehabilitációs projektnek

2010. október 27., szerda
Továbbra sincs aláírt támogatási szerződése a szegedi városrehabilitációs projektnek

Továbbra sincs aláírt támogatási szerződése a szegedi - többi között a Mars téri piacot is érintő - városrehabilitációs projektnek, az önkormányzatnak ezért több mint félmilliárd forintos tagi kölcsönt kell nyújtania a beruházó Szegedi Vásár és Piac Kft.-nek.

Botka László

(MSZP) polgármester a szegedi közgyűlés szerdai ülésén azt mondta, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) jogellenesen visszatartja az év végére befejeződő 3 milliárd forintos beruházáshoz kapcsolódó 1,9 milliárd forintos támogatást. A politikus átmeneti kényszerintézkedésnek nevezte az önkormányzati cégnek nyújtandó 502 millió forintos tagi kölcsönt, amelyre azért van szükség, hogy a Szegedi Vásár és Piac Kft. ki tudja fizetni a beruházásban közreműködő alvállalkozókat. A város korábban már ugyanebből az okból 350 millió forintos hitelt nyújtott a cégnek.

Póda Jenő

fideszes képviselő a vitában kifejtette, az NFÜ azért tagadta meg a támogatási szerződés aláírását, mert az önkormányzat a projekt előkészítése során több szabálytalanságot is elkövetett. Az ügyel kapcsolatban okirat-hamisítás és hivatali visszaélés miatt ismeretlen tettes ellen nyomozás is indult.

Nagy Sándor

, a Szabad Város Egyesület képviselője, korábbi városfejlesztési alpolgármester közölte, a Mars téri ingatlan per- és tehermentes. Botka László az NFÜ-elnökéhez,

Petykó Zoltánhoz

írt - és a közgyűlés ülésén is kiosztott - levelében kifejtette, a korábbi piacon dolgozó 150 kereskedő közül tizenegyen indítottak pereket az önkormányzat ellen. Benyújtott kereseteikben azonban soha nem vitatták, hogy a telek, amelyen a beruházás megvalósult, önkormányzati tulajdonban áll. A kereskedők, nem hivatalos tájékoztatásuk szerint, 150 millió fejében állnának el a pereskedéstől - áll a levélben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.