Tökéletes nap Dorozsmán + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Soha ennyi töke nem volt még a Kiskundorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Háznak. A szombati fesztiválon több száz érdeklődő csodálta meg a kiállított tökkülönlegességeket, ízlelgették a tökös ételeket.

Tökkel és tökre kíváncsi érdeklődőkkel telt meg a művelődési ház udvara. A vállalkozó szellemű szakácsok tökéletes tökételeiket tették mustrára, tökös receptjeiket osztották meg egymással, a gyerekek tökfejeket faragtak és tökös legényeket építettek. Folyt a töklé, a kemencében sült a tök, az asztalok roskadoztak a színpompás dísztököktől, kétemberes tökök versengtek egymással, eldöntendő, ki is a nagyobb,
„Vannak hibridek, vannak nemesítéssel, keresztezéssel kialakított tökfajták. Közel hatszázféle dísztök létezik, a magyarországi génbankban pedig nyolcszáz fajtát tartanak nyilván” – avat be a tökológia rejtelmeibe Fejes Sándor, dísztöktermesztő. „A dísztök annál tovább marad szép, minél egészségesebb, de általában 3-8 hónapig dísze lehet a lakásnak. Nagy részük nem ehető, hiszen semmi sem univerzális. Van, ami jóízű, és van, ami pedig csak szép. A lopótök és a kabaktök például teljesen más növénycsaládból származik. A májusi fagyok után szoktam elvetni, mert fagyérzékeny növényről beszélünk, majd nyolcvan-száz-százhúsz nap alatt szépen kikelnek, és a neveléstől illetve a fajtától függően alakul ki a formájuk, színük. Így szeptemberben már meg is lehet kezdeni a tökszüretet. Közel tíz éve bolondultam bele a dísztökökbe, a magokat az interneten keresztül veszem külföldi vetőmag-forgalmazóktól, akik 2-300 fajtát is árulnak. Ezeket a világ számtalan részén nemesítik, mert a tök nagyon könnyen kereszteződik, ezért 500-1500 méteres izolációs távolságban kell egymástól vetni a különböző fajtájú tököket, hogy megmaradjon a szín és formaviláguk.”
A tökételek versenyén induló számos szép és főleg ízletes étkek bizony megdolgoztatták Kosik Dénest, a terület önkormányzati képviselőjét, és Hajdú Gézát, a művelődési ház igazgatóját. Nem volt ugyanis könnyű dolguk végigkóstolni a fenséges gasztronómiai csodákat. A nemes versengésben végül Jutka néni tökmignonja vitte el a pálmát, azaz a főtökételnek kijáró elismerést, az ötezer forintos vacsorajagyet.
„Az interneten találtam rá a receptre, és már régen meg szerettem volna csinálni” – meséli a 73 éves Jutka néni. „Sütöttünk még tökös pitét és tökpiskótát is, de a mignon sikerült a legjobban.”
A legnagyobb tökök vetélkedőjét Lovai Roland 41,5 kilós, tekintélyes méretű termése nyerte, de a legkisebb tök is bőven meghaladta a 30 kilót, így szégyenkezésre senkinek nem volt oka.

no images were found

Előző sztori

Lakitelken ikszelt a SZEOL AK

Következő sztori

Beck Gábor: A bal jobbról jön