Bulvár

Tökéletes nap Dorozsmán + FOTÓK

Tökéletes nap Dorozsmán + FOTÓK

2010. október 18., hétfő
Tökéletes nap Dorozsmán + FOTÓK
Soha ennyi töke nem volt még a Kiskundorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Háznak. A szombati fesztiválon több száz érdeklődő csodálta meg a kiállított tökkülönlegességeket, ízlelgették a tökös ételeket. Tökkel és tökre kíváncsi érdeklődőkkel telt meg a művelődési ház udvara. A vállalkozó szellemű szakácsok tökéletes tökételeiket tették mustrára, tökös receptjeiket osztották meg egymással, a gyerekek tökfejeket faragtak és tökös legényeket építettek. Folyt a töklé, a kemencében sült a tök, az asztalok roskadoztak a színpompás dísztököktől, kétemberes tökök versengtek egymással, eldöntendő, ki is a nagyobb, „Vannak hibridek, vannak nemesítéssel, keresztezéssel kialakított tökfajták. Közel hatszázféle dísztök létezik, a magyarországi génbankban pedig nyolcszáz fajtát tartanak nyilván” – avat be a tökológia rejtelmeibe Fejes Sándor, dísztöktermesztő. „A dísztök annál tovább marad szép, minél egészségesebb, de általában 3-8 hónapig dísze lehet a lakásnak. Nagy részük nem ehető, hiszen semmi sem univerzális. Van, ami jóízű, és van, ami pedig csak szép. A lopótök és a kabaktök például teljesen más növénycsaládból származik. A májusi fagyok után szoktam elvetni, mert fagyérzékeny növényről beszélünk, majd nyolcvan-száz-százhúsz nap alatt szépen kikelnek, és a neveléstől illetve a fajtától függően alakul ki a formájuk, színük. Így szeptemberben már meg is lehet kezdeni a tökszüretet. Közel tíz éve bolondultam bele a dísztökökbe, a magokat az interneten keresztül veszem külföldi vetőmag-forgalmazóktól, akik 2-300 fajtát is árulnak. Ezeket a világ számtalan részén nemesítik, mert a tök nagyon könnyen kereszteződik, ezért 500-1500 méteres izolációs távolságban kell egymástól vetni a különböző fajtájú tököket, hogy megmaradjon a szín és formaviláguk.” A tökételek versenyén induló számos szép és főleg ízletes étkek bizony megdolgoztatták Kosik Dénest, a terület önkormányzati képviselőjét, és Hajdú Gézát, a művelődési ház igazgatóját. Nem volt ugyanis könnyű dolguk végigkóstolni a fenséges gasztronómiai csodákat. A nemes versengésben végül Jutka néni tökmignonja vitte el a pálmát, azaz a főtökételnek kijáró elismerést, az ötezer forintos vacsorajagyet. „Az interneten találtam rá a receptre, és már régen meg szerettem volna csinálni” – meséli a 73 éves Jutka néni. „Sütöttünk még tökös pitét és tökpiskótát is, de a mignon sikerült a legjobban.” A legnagyobb tökök vetélkedőjét Lovai Roland 41,5 kilós, tekintélyes méretű termése nyerte, de a legkisebb tök is bőven meghaladta a 30 kilót, így szégyenkezésre senkinek nem volt oka.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.