Közélet

Póda Jenő: A Fidesz Szegeden közelebb került céljai eléréséhez

Póda Jenő: A Fidesz Szegeden közelebb került céljai eléréséhez

2010. október 26., kedd
Póda Jenő: A Fidesz Szegeden közelebb került céljai eléréséhez

A maratoni futás nem a legelején dől el

Nagy várakozás előzi meg a szerda szegedi közgyűlést, ahol nem kevesebb dőlhet el, minthogy egy teljesen új szervezeti és működési szabályzat (szmsz) szerint dolgoznak majd tovább a képviselők. Az önálló módosító javaslat változtatásairól is szavaztak kedden az eseti bizottság ülésén. A kiigazításokat az országos és a helyi baloldali sajtó úgy értékelte, hogy a Fidesz visszakozott. Portálunknak a bizottság Fidesz-KDNP-s képviselője, Póda Jenő értékelte az ülést.

„Ahogyan az édesapám is mondta annak idején: a maratoni futást nem az nyeri meg fiam, aki elsőként kiszalad a stadionból” – nyilatkozott portálunknak

Póda Jenő

(Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő az szmsz módosításával kapcsolatban. Hozzátette: abból a szempontból kell megvizsgálni a folyamatot, hogy közelebb visz-e a célok eléréséhez. „A mi kitűzött céljaink, illetve munkánk keretei a következőképpen foglalhatóak össze röviden: az egyik, hogy felelősséget vállalunk a város működtethetőségéért és érdekei képviseletéért. Megszavaztunk egy szocialista alpolgármestert, és így az önkormányzat működése biztosított. Ezt nem azért tettük, mert egyetértettünk az elmúlt nyolc év munkájával és szocialista stílusával, hanem a város működőképessége érdekében. A másik, hogy átlátható viszonyokat szeretnénk teremteni. Ez az elmúlt nyolc esztendőben nem volt így. Ezért olyan szmsz-t kívánunk elfogadtatni, ami ezt elősegíti. Ennek a része a tanácsnoki rendszer, mivel az önkormányzati törvény alapján a tanácsnokoknak lehetőségük van felügyelni bizonyos önkormányzati területeket. Így betekinthetünk olyan dokumentumokba is, amit eddig – bizonyára nem véletlenül – elzártak előlünk. Ennek a célnak felel meg az is, hogy egy új átadás-átvételi bizottságot hozzunk létre szerdán. Ebben a szervezetben nem politikusok fognak dönteni pénzügyi, jogi és célszerűségi kérdésekről, hanem szakértők végzik majd ezt a munkát a bizottság felkérésére. Könyvvizsgálókat, revizorokat, kontrolling területen dolgozó szakembereket, jogászokat, informatikusokat bízunk meg, ők fognak majd a vitatott kérdésekben mindent átvilágítani, és rendszeresen jelentéseket tesznek a bizottságnak, illetve az a közgyűlésnek. Ez egy nagyon fontos módszertani elem. Nem tartom véletlennek, hogy a városvezetés ennyire tart ettől és minden zöldséget összehord, csak erről ne kelljen beszélnie. A harmadik pedig egy olyan új bizottsági rendszer és összetétel létrehozása, amely személyi, szervezeti és jogi garanciákon keresztül sokkal hatékonyabban teszi átláthatóvá a város pénzügyi, vagyonkezelési és működési dolgait. Ennek a megteremtése folyik most, és ebből a szempontból mi nem vontunk vissza semmit. Épp ellenkezőleg, nagyon fontos döntés született, hiszen az ad hoc bizottság elfogadta az új szmsz-tervezetet, amely segítségével a fenti célok elérhetővé vállnak. Holnap pedig a közgyűlés elé terjeszti és elfogadását javasolja” – fejtette ki.

Póda: Szeged nem Esztergom

Póda hangsúlyozta, hogy ő pont fordítva látja, mint ahogy a városháza nyilatkozik: szerinte egy jelentős lépés történt az ad hoc bizottságban, hiszen az ebben részt vevő két MSZP-s politikus nem úgy élte meg, ahogy azt az országos sajtóban most hangoztatja a kabinet, hogy például különböző tanácsnoki jogkörök visszavonása történt. „Az szmsz-t nem szavazta meg a két MSZP-s képviselő, de kisebbségben maradtak. Ők az általunk elindított folyamat ellen szavaztak, sikertelenül. Nem értem, milyen győzelmi diadalról zeng most némely sajtótermék. Mi a holnapi közgyűlésben többséget szeretnénk állítani az új elképzelés mellé, és ha ez sikerül, akkor megnyílik az eszköztár, hogy a fent megfogalmazott érdekeket érvényesítsük, illetve célokat elérjük. Ma egy nagy előrelépés történt, hiszen holnap arról az új szmsz-ről szavaz majd a közgyűlés, amit mi készítettünk és nekünk ad jogszerű támogatást (a mostanival ellentétben) és lám – minden jogászkodási csűrés-csavarás és ármánykodás ellenére - milyen gyorsan sikerült napirendre vetetnünk. Nyilván, hogy egy ilyen folyamatban, amíg egy teljesen új szervezeti és működési szabályzat elkészül, vannak finomítási munkák. Több olvasatban és tárgyalástechnikailag is több menetben készül a tervezet, és természetesen mögöttünk nincs egy 500 fős önkormányzati stáb, mint ami a városvezetés mellett van, ezért mi óvatosabban haladunk, mintha hivatalnokok serege dolgozna nekünk. Tehát egy időközbeni – ráadásul pontatlan - értékelésnek semmi értelmi nincsen, itt utalnék vissza a maratoni futásra. Egyébként sem fogunk egy ilyen adok-kapok küzdelembe – még szájalás szintem sem - belemenni, nem ülünk fel a szocialista provokációnak, ez nem Esztergom. A szerdai közgyűlés a döntő, és bízunk benne, hogy többséget tudunk állítani a mi elképzeléseink mögé, s így közelebb kerülhetünk a céljainkhoz, a programunk megvalósításához” – mondta a képviselő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.