Közélet

Panelfelújítás: a beszállítók és a dolgozók is ráfizettek - 2. rész

Panelfelújítás: a beszállítók és a dolgozók is ráfizettek - 2. rész

2010. október 2., szombat
Panelfelújítás: a beszállítók és a dolgozók is ráfizettek - 2. rész
Előző cikkünkben hírt adtunk róla, milyen furcsa körülmények között nyerte el a szegedi panelprogramba bekapcsolódott számos épület felújítási munkáit a Dekor-Putz-Bau Kft., ezúttal pedig a szabálytalan szerződések által sok tízmillió forinttal megkárosított vállalkozók számolnak be véget érni nem akaró pereskedéseikről, és szó esik az ügy szegedi városházához kötődő szálairól is.

Szőke János

ellen a két legnagyobb veszteséget elszenvedett beszállító, a Toptherm Hungary Kft. és a Modul-Bau Kft. még 2007-ben feljelentést tett: először a szegedi rendőrkapitányságon, majd – miután ott a fenti történet ellenére nem tartották megalapozottnak a csalás bűntettét – a városi bírósághoz fordultak.

Pölös Ferencné

, a Modul-Bau Kft. vezetője lapunknak elmondta, csaknem 50 tárgyaláson vannak már túl, de a nyilvánvaló tények ellenére feltűnően lassan halad az ügy. Időközben felszámoltatták a Dekor-Putz-Bau Kft.-t, és mivel onnan nem jutottak a pénzükhöz, most a konzorcium másik tagjától próbálják behajtani a csaknem 22 millió forintos tartozást. Hasonló helyzetben van a Toptherm Hungary Kft. is, amely mintegy 50 millió forint értékű, leszállított, átvett és beépített nyílászáró ellenértéke miatt pereli a konzorciumot, illetve Szőke Jánost. Mindkét cég vezetője arról panaszkodott, hogy a nekik okozott károk miatt vállalkozásaik nagyon nehéz helyzetbe kerültek: hitelképességük csökkent, alkalmazottaikat el kellett bocsátaniuk, forgalmuk visszaesett.

Csalások és hazugságok?

„A per során előkerült iratok mind azt bizonyítják, hogy ez egy előre eltervezett trükk volt, aminek célja az alvállalkozók kisemmizése” - mondja Pölösné. Példának hozza az Építő utca 2. szám alatti ház közbeszerzési eljárását, ahol az ajánlattevők között a Dekor-Putz-Bau önállóan szerepel, míg a két héttel későbbi eredményhirdetéskor már a Fém-Ép Kft.-vel közös konzorcium neve olvasható a nyertesek között. „A konzorciumi szerződésnek pedig nincs dátuma, akár utólag is keletkezhetett, az ellenjegyzés nélküli iratok semmissé tétele érdekében” - fejtegeti. „Volt olyan társasház – például a Siha köz 2. vagy a Budapesti krt. 26. –, ahová mi nem is szállítottunk anyagot, Szőke János mégis ezekre is állított ki engedményezési szerződést. Utólag egyértelmű számunkra, hogy ezek a behajthatatlan engedményezek is csak arra voltak jók, hogy fenntartsák a látszatot és újabb szállítmányokat rendelhessenek fizetés nélkül” - tette hozzá a cégvezető asszony.

Kilátástalan ablakok

A lassan haladó ügyben a bíróság meglehetősen érthetetlen bizonyítási eljárás elé állította a károsultakat: több százezer forintért nekik kellett szakértőt fogadni, aki azt igazolja, hogy valóban leszállították a vádiratban szereplő anyagokat. „Minden általunk gyártott és beépített ablakon van egy jelzés, ami minket igazolna – ezt mégsem veszik figyelembe a bizonyításnál, ahogyan a szállítóleveleket sem akarják elfogadni” - sorolja panaszait a Toptherm Kft. vezetője.

Birinyi Tamás

elmeséli, cége az Építő utca 15. és a Szamos utca 6. számú házakhoz szállított először ablakokat, amit rendben ki is fizettek számára. Ezek után szívesen vett fel újabb rendeléseket, összesen mintegy ezer nyílászáróra, melyeket öt épületbe építettek be, az értük járó ötvenmillió forintot viszont sosem fizették ki.

Szorgalmas városházi lebonyolítás

Pölösné bemutatott egy műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyvet is, mely a Szamos utca 6. alatti ház „utólagos homlokzati szigetelése és az épülethez tartozó ablakok cseréje” I. osztályú elkészültének tényét rögzíti. Az irat érdekességét ez esetben is az aláírásoknál kell keresni. „Vajon az önkormányzat és a társasház kifizette a jegyzőkönyvben szereplő 51 millió forintot úgy, hogy a kivitelező részéről ezúttal is csak Szőke János és a Dekor-Putz-Bau Kft. neve szerepel a dokumentumban?” - teszi fel a kérdést a Modul-Bau vezetője. Az iratok alapján egy másik érdekes összefüggésre is rábukkanhatunk: a szegedi önkormányzat Fejlesztési Irodájában a panelfelújítások elindulásakor még vezetői feladatokat látott el

Miskolczi Ferenc

, aki a cégnyilvántartás szerint 2006. április 19-ig a Szorgalom 2000. Bt. kültagjaként szerepelt. A panelprogramban részt vevő társasházak a közbeszerzési eljárások lebonyolítási feladataival sorra a Szorgalom 2000. Bt.-vel kötöttek megbízási szerződést, amelynek beltagja jelenleg is

Radics Katalin

, Miskolczi felesége.

A plakáton nem látszik a lényeg

Az MSZP-s városvezetés által kiadott óriásplakáton szereplő kép (az Építő utca 7. alatti felújított ház) korábban megjelent egy építészeti szakfolyóiratban is, mint a szegedi panel-program első, példaértékű megvalósítása. Az feltételezhetően nem került bele a cikkbe, hogy az építkezésen több esetben bejelentés nélkül dolgoztatták a szakmunkásokat, mint ahogyan az sem, hogy néhányuknak a mai napig nem fizették ki a járandóságát. A lapunknak név nélkül nyilatkozó dolgozók elmondták, csak utólag derült ki, hogy nemcsak a védőfelszerelést és munkaruhát kérték hiába Szőke Jánostól, de az ígéret ellenére a cég egészségbiztosítást sem kötött rájuk. Amikor emiatt a munka végeztével többen otthagyták a Dekor-Putz-Bau-t, a kivitelező végül nem fizette ki őket. Ennyi minden nem látszik egy plakáton. Vajon ezek után még mindig büszke a képen látható házra a

Botka

-féle városvezetés?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.