Kultúra

Nemzeti Emlékezet Hete az Emlékpontban

Nemzeti Emlékezet Hete az Emlékpontban

2010. október 15., péntek
Nemzeti Emlékezet Hete az Emlékpontban

Az idén is megrendezi a hódmezővásárhelyi Emlékpont a Nemzeti Emlékezet Hete programsorozatot, hogy méltóképpen emlékezzünk az 1956-os magyar forradalomra, a világ legnagyobb szovjetellenes felkelésére. Délelőtt és kora délután diákoknak szóló előadások és foglalkozások lesznek, míg esténként a közelmúlt történelme iránt érdeklődő közönségnek szerveznek különböző rendezvényeket a közgyűjteményben.

Az oktatási programok mellett esténként nyilvános rendezvényekre várják az érdeklődőket az Emlékpontba a programsorozat szervezői. Október 18-án hétfőn este 17 órakor

Almási István

alpolgármester nyitja meg a forradalom és szabadságharc ünnepéhez kapcsolódó rendezvénysorozatot, majd

Csoma Lajossal

, a vidék forradalmának szemtanújával és kutatójával beszélget

Blazovich Péter

, az Emlékpont vezetője. A meghívott vendég részt vett 1956. október 16-án Szegeden a MEFESZ alakuló-, valamint 20-án a Szervezeti Szabályzatot megvitató ülésén. Csoma végzős diákként a szegedi események hatására megszervezte október 19-én az ország második diákparlamentjét a vásárhelyi Bethlen Gimnáziumban. A forradalomban végig tevékenyen részt vett: fegyveres szolgálatot teljesített a Nemzetőrségben, jelen volt a Nemzeti Bizottság ülésein, kapcsolatot tartott a munkástanácsokkal. Kiállásáért lesújtott rá a megtorlás gépezete: először több osztálytársával együtt kitiltották az ország összes egyeteméről és főiskolájáról, felvételi kérelmét folyamatosan elutasították, sőt érettségijétől is megfosztották, azt később újra le kellett tennie. Három évre rendőrhatósági felügyelet alá is helyezték. 1967-ben végezhetett a jogi karon, majd évtizedeken keresztül a Csongrád megyei FÜSZÉRT jogtanácsosa volt, illetve meghívott előadóként tanított a Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi karán. Október 19-én 17 órától korabeli felvételeket bemutató dokumentumfilmet tekinthetnek meg az érdeklődők, míg 20-án, szerdán a Közéleti Pont keretében fogadja az Emlékpont

Gyulai József

akadémikust, a város díszpolgárát. A neves fizikus ezen életút-beszélgetésen felidézi 1956 októberének felemelő pillanatait, illetve elmondja hogyan ihlette november 4-dike egy gyászinduló megkomponálására, melynek kottáját ünnepélyes keretek között ad át a közgyűjtemény részére. Csütörtökön, október 21-én az Emlékpont időszaki kiállításához kapcsolódóan a rendszerváltást veszik górcső alá a történészek. Az (alig) létező szocializmusból a létező kapitalizmusba című tudományos konferencia előadói ismertetik ezen időszak nemzetközi kontextusát, bemutatják a demokratikus átmenet hazai és a helytörténeti vonatkozásait, valamint az Emlékpont történész-kutatói a szélesebb közönség előtt referálnak az elmúlt másfél év kutatási eredményeiről. Október 23-án, a nemzeti ünnepen az Emlékpont díjtalanul látogatható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.