Közélet

Mi épül a Bálint Sándor emlékházban plusz 70 millióért?

Mi épül a Bálint Sándor emlékházban plusz 70 millióért?

2010. október 5., kedd
Mi épül a Bálint Sándor emlékházban plusz 70 millióért?

A Nyíl utcában közel hat év huzavona után épül a Bálint Sándor-emlékház. A néprajztudós eredeti, Pálfy utcai szülőházát nem volt képes megmenteni a város, a tulajdonos az értékes saroktelekre új társasházat húzott fel. A város vásárolt a Nyíl utcában egy hasonló napsugaras házat, 30 milliót a közgyűlés megszavazott a felújításra, de időközben nyert még közel 70 millió pluszforrást. Utánajártunk, hogy mire költhető el ez a jelentősen megnőtt forrás.

Bálint Sándor

szülőházát születésének 100. évfordulóján, a civilek heves tiltakozása ellenére 2004-ben bontották le, mert a pénzügyi bizottság nem támogatta a tulajdonos igényét, aki 47 milliót érő két cseretelekért lemondott volna a bontásról.

Botka László

sajnálkozva fogadta a döntést, de lényegi lépést ő sem tett, bár a városvédők szerint volt rá lehetősége. Később a város 25 millióért vásárolt egy 1880-ban épült házat alsóvároson a Nyíl utcában, a közgyűlés pedig 30 milliót szavazott meg, hogy az épületet a néprajztudós emlékházává alakítsák át. 2008-ban

Solymos László

alpolgármester úgy nyilatkozott, hogy ennyi pénzből felújítható és befejezhető az emlékház kialakítsa. Az önkormányzatnak idén sikerült pluszforráshoz is jutnia. Ugyanoda nyújtott be pályázatot a város, ahová a zsidó hitközösség is, de ahogy azt

egy előző cikkünkben megírtuk

, az új zsinagóga homlokzatának rendbetételére benyújtott dokumentumokat elutasította a bírálóbizottság. A DAOP (Dél-Alföldi Operatív Program) „Történelmi és kulturális örökség turisztikai hasznosítása című” pályázatán a város a felújításra nyert 67,2 millió forintot. Kíváncsiak voltunk, hogy az elnyert pályázati összeg, ami még két emlékház kialakítására is elég lehet, mire megy majd el, az eredetileg 30 millióból létrehozható épület milyen új elemekkel bővül az eredeti tervhez képest, ami felemészt plusz 70 millió forintot.

Háromszor annyi pénzt kellene elkölteni az emlékházra

„A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal előírásai szerint a műemlék főépület felújítása mellett azonban a projekt komplexebb összeállítása vált szükségessé, így az kiegészült a ház korhű berendezésével, fűtés-, szellőzéskorszerűsítéssel, csatornabekötéssel, valamint akadálymentesítéssel, a melléképület bontási, újjáépítési munkálataival, az udvarban góré építésével, zöldterület-rendezéssel, kerítésépítéssel. A fent említett új elemek és a pályázatokhoz kötelezően tartozó egyéb tevékenységek (könyvvizsgálat, menedzsment, kommunikáció, műszaki ellenőr, stb.) alapján a közgyűlés döntése alapján összesen 99 millió forintos beruházás zajlik jelenleg. A kivitelezési munkálatok várható befejezése: 2010. november 22.” – írta válaszlevelében Solymos László. „A műemléki védettségű napsugaras ház és környezete, a Mátyás tér közelsége jól illeszkedik Bálint Sándor szellemiségéhez. Jelen projekt a Kutató, Emlék és Kiállító Központ kialakításának első ütemeként a napsugaras parasztház felújítását, tájházzá történő alakítását - ehhez kapcsolódóan akadálymentesítését - és látogathatóságának megteremtését jelenti. A beruházás 2 munkahelyet teremt, 5 év alatt mintegy 65 ezer látogatót vonz” – olvasható a pályázat leírásában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.