Kultúra

Megnyílt az 57. Őszi Tárlat Hódmezővásárhelyen + FOTÓK

Megnyílt az 57. Őszi Tárlat Hódmezővásárhelyen + FOTÓK

2010. október 10., vasárnap
Megnyílt az 57. Őszi Tárlat Hódmezővásárhelyen + FOTÓK

„Vásárhely Európa kulturális kisvárosa lehet”

Fehér László festőművész kapta az idei vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet. Az elismerést vasárnap a kiállítás megnyitóján adták át az Alföldi Galériában. A rendezvényen Szőcs Géza államtitkár és Lázár János bejelentette, arra kérik a magyar képzőművészeket, hogy egy-egy alkotásukat ajánlják fel a vörösiszap sújtotta térségben élők megsegítésére. "Az a hagyomány, amelyet Tornyai János indított útjára, mélyen meggyökerezett a vásárhelyi társadalomban" – jelentette ki Lázár János polgármester a tárlat megnyitóján. "Amíg Pécs Európa kulturális fővárosa, addig Vásárhely talán Európa kulturális kisvárosa lehet a következő időszakban" – idézte fővárosi vendégek szavait a Fidesz frakcióvezetője. Lázár kiemelte, hogy kevés olyan város és képviselő-testület van ebben az országban, mely nem mindenáron utakat vagy élményfürdőt akar építeni, nem ürességtől kongó nagy létesítményekben gondolkodik, hanem van egy város, amely úgy gondolja, hogy apró lépésekkel a város lényege maga a kultúra és a képzőművészet. "Egyre erősebb az a karizma, az a jelleg és szín, amivel Magyarországhoz hozzájárul Hódmezővásárhely. Kevés olyan város van, amelyik bátran és nyíltan, minden mást félretéve azt mondja, hogy számára a kultúra a legfontosabb. Teszi ezt azért, mert azt reméli, hogy a művészet és a kultúra által nyújtott örömből táplálkozik a vásárhelyi lélek" – hangsúlyozta Lázár. Szőcs Géza kulturális államtitkár szerint a hódmezővásárhelyi Őszi Tárlat egy rendkívül erőteljes válasz azokra a vitákra, melyek azzal kapcsolatosak, hogy "fejnehéz-e" a magyar kultúra és Budapest-központú-e. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára kiemelte, hogy ennyi láthatóan érdeklődő arcot szinte semmilyen kiállítás megnyitón nem látott. "Ilyen távolságban Budapesttől egy megapolisznak nem nevezhető város a lehető legjobb úton halad ahhoz, hogy közép- vagy nagyhatalom legyen a kultúra területén" – méltatta a kiállítás színvonalát és a nagy érdeklődést Szőcs, aki mint elmondta pont egyidős a tárlattal. Az államtitkár szerint az Őszi Tárlat egy kísérlet a kor igazságának kimondásához és megértéséhez, egy lenyomat a mai világról. Az alkotásokat értékelő Sturcz János művészettörténész úgy látja, hogy az elmúlt évtizedben alapvetően megváltozott a vásárhelyi Őszi Tárlat karaktere, "szó sincs már a paraszti élet romantikus vagy nosztalgikus ábrázolásáról, mint ahogy az alföldi táj giccsbehajló megjelenéséről sem". A művészettörténész a kiállítás sokszínűségéről beszélt kiemelve alkotókat és azt, hogy sikerült kitágítani ezt a kiállítást.

Fehér Lászlóé a Tornyai-plakett

Az Őszi Tárlat megnyitóján Fehér László festőművész elmondta, 1972-ben elsőéves főiskolásként Hódmezővásárhelyen vett részt élete első művésztelepén. Ekkor annyira megszerette a várost és az itt élő embereket, hogy kisebb megszakításokkal az Őszi Tárlat állandó kiállítójává vált. Hozzátette: minden évben "beütemezi" a vásárhelyi kiállítást, melyre készít is műveket. Fehér László 1976-ban Szentiványi Lajos és Kokas Ignác tanítványaként végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. Tehetségét számos kitüntetéssel ismerték el, 1993-ban Munkácsy-, 2000-ben Kossuth-díjat kapott, a tavalyi Őszi Tárlaton pedig Hódmezővásárhely Endre Béla-díját vehette át.

Képzőművészek a katasztrófa sújtotta területeken élőkért

A Vásárhelyi Őszi Tárlatot egyedülálló módon 1954 óta minden esztendőben megrendezik. A tárlat hazánk legjelentősebb hagyományokkal rendelkező kortárs kiállítása, amely egyszerre biztosít képzőművészeti fórumot a festészet, a grafika és a szobrászat képviselői számára. Az 57. Vásárhelyi Őszi Tárlaton 167 művész 270 alkotását láthatja a nagyközönség. A meghatározó kulturális seregszemlén 132 festményt, 52 grafikát, 84 szobrászati és plasztikai művet, valamint kettő műfajilag nehezen besorolható alkotást mutatnak be. A zsűrinek 248 művész 588 beadott alkotásból kellett kiválasztania a kiállítandó műveket. Szőcs Géza kulturális államtitkár a kiállítás vasárnapi megnyitóján azt kérte a magyar képzőművészektől, hogy egy-egy alkotásukat ajánlják föl a vörösiszap sújtotta térségben élők megsegítésére. Lázár János (Fidesz) hódmezővásárhelyi polgármester bejelentette, az önkormányzat hétfőn megkeresi a képzőművészeti szervezeteket, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, s Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkárságával közösen megszervezik az aukciót.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.