Kezek dicsérete a vásárhelyi Őszi Heteken

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Az október elején Brüsszelt is megjárt Dél-alföldi Magyar Kézműves Remek Díjjal elismert alkotók munkáiból nyílt tárlat a Belvárosi Fazekasházban az Őszi Hetek programsorozatán belül. Ez a kiállítás kis keresztmetszete környékünk, régiónk kézműves hagyományainak, melyet Hódmezővásárhelyen régóta ápolnak, őriznek.

„Egy régió egyediségét, sajátos arculatát természeti környezete mellett kézműves mesterei és az általuk ápolt és továbbvitt hagyomány teremtheti meg. Fontos, hogy a globalizálódó világunkban felmutassuk azokat az értékeket, amik csak ránk jellemzőek” – hangsúlyozta köszöntőjében Almási István. Az alpolgármester szerint a Magyar Kézműves Remek Díj jelzi, hogy az alkotó magas szakmai hozzáértéssel formálja anyagát, legyen az agyag, textil, vessző vagy akár fém.
Ambrus Sándor vásárhelyi fazekas, Debreczeni János mezőberényi szövő, a Hódfó-Hímzőműhely, a békési Kocsor Imréné kosárfonó alkotásai mellett Szabóné Tóth Hilda Szeged-Tápéról tűzzománcokkal, Szakál Sándor vásárhelyi citerakészítő, illetve egy késes, a csongrádi Tarjányi József mutatkozik be az Őszi Hetek keretében. A „Kezek dicsérete” című tárlat valóban azt mutatja meg, hogy milyen értékek készülnek a hozzáértő kezek alatt.
„Ez a kiállítás kis keresztmetszete környékünk, régiónk kézműves hagyományainak, illetve ezek mai megjelenésének” – jelentette ki Almási, aki abban reménykedik, hogy a mesterek találnak követőkre a fiatalok körében.
Ezeket a dél-alföldi remekeket azonban nem csak itt, hanem már Brüsszelben is bemutatták. „Káprázatos volt a brüsszeli utunk és a tárlatunk fogadtatása is. Két kiállítást rendeztünk, és vendégül is láttuk az érdeklődőket, akik a jellegzetes magyar étkek mellett természetesen bort és pálinkát is kóstolhattak. Természetesen a gyerekek kipróbálhatták a korongozást is, ami nagy sikert aratott a körükben, hisz legtöbbjük még agyagot sem látott” – mondta el portálunknak Ambrus Sándor fazekas, a kiállítás házigazdája.
„Amiket látunk, azok mesterművek, az alkotóik pedig igazán mesterek” – erről már Szulovszky János kandidátus, a Magyar Tudományos Akadémia tudományos főmunkatársa beszélt. Kifejezte azon reményét is, hogy a most Vásárhelyen kiállító mesterek megtalálják igazi tanítványaikat. Ehhez azonban Szulovszky szerint szükséges, hogy megváltozzon az a szemlélet, ami a kétkezi munkát övezi.
A tizedik alkalommal, hagyományosan az Őszi Tárlat megnyitója előtti napon megrendezett kiállítás kapcsán a házigazda Ambrus Sándor megköszönte mindenkinek a részvételt, mert amint fogalmazott: „önök nélkül nem létezne ez a ház, és nem telne meg élettel”.

no images were found

Előző sztori

Kosárlabda: nagyot küzdött, de veszített a Szedeák

Következő sztori

Vízilabda: megvan az első győzelme az Universitas Szegednek