Kazinczy Lajos emlékezete

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Koszorúzott a Sörrel Nem Koccintunk Mozgalom

Kevésbé közismert, hogy az aradi 13 vértanú mellett a várban különböző időpontokban a magyar szabadságharc még két törzstisztjét is kivégezték: 1849. augusztus 22-én Kossuth egyik személyi titkárát, Ormai Norbert ezredest, október 25-én pedig Kazinczy Lajos ezredest, a híres nyelvújító és költő, Kazinczy Ferenc hetedik, legkisebb fiát, akiben így tulajdonképpen a 15. aradi vértanút tisztelhetjük.

Az évforduló tiszteletére a Sörrel Nem Koccintunk Mozgalom megemlékezett az aradi emlékműnél Kazinczy ezredes életútjáról. Németh János elmondta Juhász Gyula Arad című versét, Kohári Nándor történész, a Fidesz városi elnökségének tagja pedig a vértanú katonai pályafutását és a hazáért tett elévülhetetlen érdemeit méltatta az egybegyűlteknek. Az ünnepség végén Kohári és Veres János megkoszorúzták az emlékművet, amelyen a többi mártír neve mellett Kazinczy Lajosé is szerepel, majd a Diófa vendéglőben kötetlen sörözés (a koccintás – a mozgalom nevéből kikövetkeztethetően – természetesen elmaradt) és zsíros kenyér elfogyasztása mellett folytatódott az eszmecsere.

Default thumbnail
Előző sztori

Vélemény: Szili Katalinnak igaza van

Következő sztori

Dr. Csernus elengedésről, megbocsátásról, újrakezdésről Szegeden

Legutóbbi hasonló cikkek