Közélet

Jogszabályi szigort hozhat az iszapkatasztrófa

Jogszabályi szigort hozhat az iszapkatasztrófa

2010. október 14., csütörtök
Jogszabályi szigort hozhat az iszapkatasztrófa

Már ma szóba kerülhet a vörösiszap-katasztrófa nyomán uniós szinten szükségessé váló környezetvédelmi szigorítások kérdése az illetékes tárcavezetők brüsszeli találkozóján – írja a Világgazdaság Online. Vagyis uniós szinten is módosulhatnak a környezetvédelmi és kármentési szabályok.

Áder János

néppárti EP-képviselő is sürgeti, hogy az iszapkatasztrófa tanulságai a jogszabályok javításában is lecsapódjanak. Áder szerint a veszélyes anyagok uniós listájára kell először felkerülnie a vörösiszapnak. Feladat továbbá, hogy a mostaninál hatékonyabban lehessen érvényesíteni a „szennyező fizet” elvét. A kárenyhítés megkönnyítésére Áder egy új típusú pénzalap felállítását is javasolja. A természetvédők pedig abban reménykednek a vg.hu szerint, hogy a bányászati hulladékok kezelésével kapcsolatos szabályok szigorításában a magyar EU-elnökség is sokat tehet. A lap arról számol be, hogy az uniós környezetvédelmi miniszterek csütörtöki ülésén felmerülhetnek bizonyos jogszabályi szigorítások is, melyek az Ajka térségét sújtó vörösiszap-katasztrófa nyomán szükségesnek látszanak. A mai ülésen részt vesz

Fazekas Sándor

vidékfejlesztési miniszter is. A lap megkeresésére Áder János EP-képviselő hangsúlyozta, hogy az Európai Parlamentnek csak a politikai szándék kifejezésére van lehetősége, az Európai Bizottságé a kezdeményezési jog. A „szennyező fizet” elvének szigorítása azért is lenne szükséges Áder szerint, mert a tiszai ciánkatasztrófánál a szennyező cég felszámolással bújt ki kártérítési kötelezettsége alól. Az elv azonban nem minden esetben működhetne, hiszen egyes esetekben a kár akár meg is haladhatja egy vállalat vagyonát, illetve biztosítását. Ezért is javasolja a néppárti képviselő egy pénzügyi garancialap felállítását, mely egy teljesen új típusú intézmény lenne.

További részleteket ITT olvashat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.