Közélet

Iszaptározó: felkészültek a legrosszabbra

Iszaptározó: felkészültek a legrosszabbra

2010. október 9., szombat
Iszaptározó: felkészültek a legrosszabbra

Ha a sérült iszaptározó északi falán éjszaka megindult repedés tovább növekszik, akkor valószínűsíthetően várható az újabb gátszakadás - mondta ajkai sajtótájékoztatóján Orbán Viktor. A falak távolságát mérik, a gát két része távolodik, már 7 centiméter a rés - írja az InfoRádió.

Elképzelhető, hogy a fal be fog dőlni - mondta a miniszterelnök. Felkészültek, hogy a folyókat ne érje el a szennyeződés. A repedésből páraoszlop tör felfelé a gát északi falán. Orbánt Viktor elmondta: pénteken késő este tájékoztatták az újabb repedésekről. A műszaki egyetem szakembereivel elemeztették az információt, ez alapján döntöttek. Műszaki tesztet hajtottak végre: helikopterekről mérőoszlopot engedtek a tározóba. A vizsgálatok eredménye azt mutatta, hogy veszélyes a lakosságra a kialakult helyzet. Péntek éjszaka műszaki egységeket szállíttattak a helyszínre, a hadsereg olyan kapacitással vonult fel, hogy 3000 embert tudjanak kitelepíteni - mondta a miniszterelnök. Kolontárról 715 embert kellett kitelepíteni, a települést a rendőrség őrzi. Devecser kitelepítése esetén 6000 emberről lenne szó - tájékoztatott a kormányfő. Mint mondta: még nem kell kitelepíteni a várost. Felmérték, hogy a zagy mennyi idő alatt éri el Devecsert, ez alapján vezényelték ki az erőket. Devecser esetleges kitelepítéséhez 312 katona és 127 jármű áll készenlétben. A vasút is felkészült - tette hozzá Orbán Viktor.

További részletek az InfoRádió oldalán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.