Húsz éve volt a taxisblokád

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Húsz éve, 1990 október 25-én több ezer taxis és fuvarozó bénította meg három napon keresztül Budapest közlekedését. Az indok hivatalosan a benzinárak váratlan megemelkedése volt, sokan azonban kormánybuktató puccskísérletre gyanakodnak, amiben az SZDSZ és a titkosszolgálat is részt vehetett.

Az taxisblokád néven elhíresült esemény volt a demokratikus Magyarország első szervezett tömegtüntetése. Az Öbölháború és az széthullófélben lévő Szovjetunió nehézségei miatt az olaj ára az egekbe szökött. Válaszul az Antall-kormány 65 százalékos benzináremelésére, több ezer fuvarozó és taxis lepte el az utcákat. Megélhetésüket féltve a parlament elé vonultak, hogy rábírják a kormányt az áremelés visszavonására, Siklós Csaba közlekedési miniszter azonban elutasította a követelésüket, mondván, nincs erre mód, az ország kényszerhelyzetben van. Erre a taxisok az utcára vonultak, és az ország több pontján megbénították a forgalmat. A blokád ideje alatt csak a tűzoltók, a mentők, valamint az országból kivonuló szovjet csapatok közlekedhettek zavartalanul.

Egy új kor hajnala

A tüntetés során senki sem tudhatta, hogy fog reagálni az új államhatalom. A helyzet ugyan súlyos volt, de mind a rendőrség, mind a honvédség vezetői kijelentették, nem kívánnak erőszakhoz folyamodni. Barna Sándor, Budapest rendőrfőkapitánya kijelentette: amennyiben parancsot kap a tömegek elleni erőszakos fellépésre, lemond tisztségéről. A kormány a hadsereg bevetését is fontolgatta, Göncz Árpád kormányfő azonban ezt határozottan elutasította. A feszült helyzetet a Magyar Televízió Napzárta című műsora oldotta fel, amelyben Szabó Győző országos rendőrfőkapitány egyértelműen kijelentette, hogy nem lesz erőszakos rendőri beavatkozás a taxisokkal szemben.

Az olajválság enyhítésére Ausztria üzemanyag-szállítmányokat ajánlott fel Magyarországnak, és a kormány is hajlott a kompromisszumra: vasárnap este 9 órakor a tárgyalások célt értek: elfogadták a 12 forintos literenkénti kompenzációt, ezután a taxisok megszüntették a blokádot, és az utak felszabadultak.

Előző sztori

Nagylak: már csak egyórás várakozás

Következő sztori

Tájékozódási futás: két SZVSE-arany Bánkútról