Közélet

Gyimesi: „Demokratikusabbá tennénk Szegedet”

Gyimesi: „Demokratikusabbá tennénk Szegedet”

2010. október 25., hétfő
Gyimesi: „Demokratikusabbá tennénk Szegedet”

Az elmúlt nyolc esztendő visszásságaiért nem vállal felelősséget a szegedi közgyűlés Fidesz-KDNP frakciója. Gyimesi László, a Fidesz helyi elnöke portálunknak elmondta, hogy a város érdekében egy eddigieknél demokratikusabban működő várost szeretnének, ezért is tesz javaslatot a szervezeti és működési szabályzat (szmsz) módosítására. Indítványát szerdán tárgyalják a képviselők.

„Legfontosabb talán, hogy tanácsnoki rendszerre szeretnénk áttérni a közgyűlés működésében, az önkormányzati cégek vonatkozásában pedig átvilágítást és átláthatóságot szeretnénk. Ehhez kérjük a közgyűlés támogatását” – mondta el portálunknak

Gyimesi László

. Az indítvány összesen négy (gazdasági, városüzemeltetési, városfejlesztési és külügyi, továbbá humán közszolgáltatási) tanácsnok megválasztására tesz javaslatot, akik az önkormányzati feladatkörök ellátásának felügyeletét végeznék. A tanácsnokokat a közgyűlés saját soraiból választja, illetve tartalmazza a javaslat azt is, hogy pontosan milyen jog- és feladatköreik lennének (ez utóbbit a hármas számú melléklet taglalja). „

Botka László

mindig azt mondja, hogy együtt szeretne működni a képviselőkkel. Hangsúlyoznám, hogy a szegedi Fidesz-KDNP frakció nem akarja veszélyeztetni a város működőképességét, mi ebben a formában képzeljük el az együttműködést” – mondta Gyimesi. Megjegyezte azt is, hogy míg az alpolgármester személyére a polgármester tesz javaslatot, addig a tanácsnokokat a közgyűlés választaná. A tanácsnokok jogkörei közül fontos megemlíteni, hogy azonnali iratbetekintési joguk lenne, és három napon belül másolatot is kell kapniuk a kért önkormányzati dokumentumokról. Az előző ciklusban ez nem működött gördülékenyen – emlékeztetett a képviselő, aki pert is indított ilyen ügyben az előző ciklusban. Az indítványból kitűnik, hogy eseti bizottság felállítását is tervezi a Fidesz, mellyel kapcsolatban Gyimesi elmondta, hogy az önkormányzatot, az önkormányzati intézményeket és a gazdasági társaságokat jogi, gazdasági, célszerűségi és informatikai szempontból vizsgálná meg, visszamenőleg 2002 novemberétől. „Ennek az ideiglenes bizottságnak a célja, amit a kampányban is megfogalmaztunk, hogy átlátható viszonyokat szeretnénk teremteni” – szögezte le. Hét képviselő lenne tagja ennek a bizottságnak. Az indítvány támogatása esetén megszűnne a polgármesteri kabinet is. A Fidesz szegedi elnöke szerint a hivatal több mint 400 dolgozója megfelelő hátteret ad a szegedi polgármesternek a szakmai munka előkészítéséhez és végrehajtásához.

Korlátoznák Botka felszólalásait

A 18. paragrafus ötös bekezdése az ülésvezető elnök – vagyis a polgármester, helyettesítése esetén az alpolgármester – feladatait és jogkörét is módosítaná. Eddig a gyakorlatban ez úgy működött, hogy bejelentkeztek a képviselők egy napirendi ponthoz, és még meg sem szólaltak, mikor az elnök lezárta a vitát. A módosító javaslat szerint az elnök tenne javaslatot a vita lezárására, de a közgyűlés döntene ebben a kérdésben. „Mi a vitát úgy képzeljük el, hogy egy érvelésre lehet reagálni” – jegyezte meg Gyimesi. Szerinte az messze nem nevezhető vitának, hogy véleményt mondanak a képviselők, majd a polgármester lezárja az egészet, és szavazásra bocsátja az adott kérdést. Botka Lászlót korlátozná a jelenlegi gyakorlattal szemben, hogy a vita során két felszólalás között mindössze a szót adhatná meg a következőnek, és nem fűzhetne megjegyzést minden esetben az elhangzottakhoz. „Jelenleg korlátlanul beszélhet az ülést levezető elnök, a jövőben saját beterjesztésénél háromszor lenne erre alkalma, vagyis összesen kilenc perc állna rendelkezésére” – magyarázta Gyimesi László. A Fidesz helyi elnöke szerint a „parttalan kampánybeszédek” helyett precízebbé és célratörőbbé válhatna ezáltal a közgyűlési munka. Amennyiben támogatja a képviselő indítványát a közgyűlési többség szerdán, akkor a jövőben fixen minden hónap első péntekjén üléseznének, és már a tizennégy nappal előtte minden anyagnak elérhetőnek kell lennie a város honlapján. Bevezetnék továbbá az írásbeli kérdéseket is, melyre öt munkanapon belül érdemben kellene válaszolni. Ennek jelentősége a két közgyűlés közit időszakban van, hiszen ez esetben nem kellene megvárni a testület következő ülését annak a képviselőnek, aki kérdést tesz fel. „Demokratikusabb várossá szeretnénk tenni Szegedet, ennek alapköve szerintünk a tanácsnoki rendszer, hiszen őket a testület választaná meg, nem pedig a polgármester” – hangsúlyozta Gyimesi László, aki reméli, hogy a közgyűlési többség támogatni fogja indítványát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.