Gazdaság

Emelkedik a fűtés és a meleg víz hődíja

Emelkedik a fűtés és a meleg víz hődíja

2010. október 7., csütörtök
Emelkedik a fűtés és a meleg víz hődíja

Október 1-jétől 7 százalékkal emelkedik a fűtési hődíj és 10%-kal a meleg víz hődíja. Ezt nem onnan tudjuk, hogy bejelentették, vagy olvastuk valahol, hanem onnan, hogy egy kommunikációs és pr-szempontból hibátlanul megfogalmazott tájékoztatóból kisakkoztuk.

A Szegedi Hőszolgáltató a hó elején egy tájékoztatót juttatott el a fogyasztókhoz, amely mindenről beszámolt (a forint-dollár árfolyam alakulásáról, a gáz szabadpiaci árának változásáról, a hőszolgáltató két tulajdonosa, a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és az ALFA-NOVA Kft. közötti megállapodásról stb.), csak éppen az áremelkedés tényét felejtette el közölni a felhasználókkal. Az árváltozásra esetleg a következő fejezet tesz halovány utalást: „ A Szegedi Hőszolgáltató Kft. 2010. évi, a tulajdonosok által egyhangúlag elfogadott üzleti terve szerint a társaság gazdálkodása 2010. évben csak akkor lehet eredményes, ha 2010 októberétől megszűnnek a 2010. január 1-jétől bevezetett díjkedvezmények, a III-IV. negyedévben az USD árfolyama átlagosan legfeljebb 220 HUF/USD körül alakul, a társaság dolgozói 2010. évben nem részesülnek béremelésben és ideiglenesen, legfeljebb a következő évig elhalasztásra kerülnek egyes karbantartási, felújítási és javítási munkálatok.” Megkerestük

Básthy Gábort

, a hőszolgáltató ügyvezető igazgatóját, magyarázza meg a tájékoztatóban foglaltakat, indokolja meg az árváltozást, és ismertesse, miért vártak a bejelentéssel a választások utánig, hiszen nyilván előtte is tudtak róla. – Az az ár, amit október 1-jétől alkalmaznak, az a tavaly júniusban jóváhagyott legmagasabb hatósági ár, amelyet rendeletben állapítottak meg Szegeden. Amikor a januári árváltozásokat készítettük elő, akkor elvégeztük a két tulajdonos között fennálló és 1999 óta hatályos szerződés szerint az árkalkulációs számításokat. Féléves eltolódással követtük a gáz árát, és áremelést kellett volna érvényesítenünk. Az ügyvezetés azonban nem javasolta ezt, hanem azt, hogy a biztonságos gazdálkodás érdekében maradjanak az árak a korábban megállapított szinten.

– Ha jól értem, tulajdonképpen már ekkor emelni kellett volna az árakat, csak elnapolták, így a döntést most október 1-jétől érvényesítik?

– Nem pontosan így történt. Az egész 2008-as évben nagyon magasak voltak a gázárak, de a számítási módszer szerint nem volt lehetőségünk emelni. Hatalmas veszteség keletkezett emiatt. Tulajdonosi egyeztetés következett 2009. november 11-én, amelyen ennek ellenére arról állapodtak meg a felek, hogy 7%-os fűtési hődíjcsökkentést és 10% használati melegvízhődíj- csökkentést javasolnak. Ezt a magántulajdonos, az ALFA- NOVA Kft. is elfogadta, mégpedig általános fogyasztói díjkedvezmény formájában. Az önkormányzat határozatban tudomásul vette a döntést, tehát nem ármegállapítás történt. Ahogy viszont elkezdődött a 2010. évi terv készítése, világosan kiderült, hogy ezekkel az árakkal veszteséges gazdálkodás következik be. Ezt jómagam és Pomázi Csaba, az ALFA- NOVA Kft. által delegált társügyvezető is jelezte a város felé. A számítások ugyanis úgy készülnek, hogy előre sosem tudhatjuk az árak alakulását, csak becsülhetjük. Prognózisokra viszont nem lehet ármegállapítást építeni. Az alapdíjakat évente egyszer, január 1-jétől, a hődíjakat pedig negyedévenként van jogosultságunk benyújtani ármegállapításra. A társaság taggyűlése tudomásul vette a számítást – alaposan ellenőrizték a városházán is –, hogy ezekkel az árakkal, amelyekről tavaly novemberben döntöttek, a cég nem képes eredményesen gazdálkodni. Az a döntés született, hogy október 1-jétől, de legkésőbb a fűtési szezon kezdetétől a társaság visszavonja a díjkedvezményeket. Tehát tulajdonképpen az a kedvezmény szűnik meg, amelyet jogszerű rendeletben tavaly júniusban jóváhagytak. Megpróbáltuk a költségeket oly mértékben csökkenteni, hogy elkerüljük a veszteséget, de ez nem volt elegendő, így az érvényben lévő díjkedvezményekhez kellett nyúlnunk.

– A kedvezmények megszűnése mennyi pénzt hoz a hőszolgáltató konyhájára?

– Ez kb. 80-100 millió forintot jelent a IV. negyedévben. A takarékossági intézkedésekkel és a kedvezménymegvonással is maximum nullszaldós mérleget lehet elérni. Megjegyzem, a tisztségviselők 3 éve nem kaptak illetményemelést, tehát valóban nem beszélhetünk pazarlásról. A fizetések – mindenkiét beleértve – csupán az iparági átlagnak a felével, 2/3-ával egyenlőek. Óriási megtakarítást tehát a bérekből nem lehet elérni.

– Ez nyilván nem vigasztalja az áremelkedésre érzékenyen reagáló fogyasztókat.

– Tudni kell, hogy a hődíj kizárólag a gázártól függ, amit a világpiacról szerzünk be. Az utolsó pillanatig megpróbáltunk forrásokat összekaparni, hogy elkerülhető legyen a kedvezménymegvonás, de a pénz elfogyott az elmúlt években gyakorolt, rendkívül nyomott ármegállapítások miatt.

– A város, amely 51%-kal többségi tulajdonos a hőszolgáltató kft.-ben, nem tudott beleszólni az árvitába?

– Történt egyeztetés a két tulajdonos között, volt véleményeltérés is, azonban a szakmai befektető ragaszkodott ehhez a megoldáshoz, hogy a cég biztonságos gazdálkodása ne kerüljön veszélybe. Ügyvezetőként nekem ezt a taggyűlési határozatot végre kell hajtanom.

– Hogyan lehet, hogy ilyen érzékeny kérdésben a kisebbségi tulajdonos, az ALFA-NOVA Kft. diktál?

– Az ügyvezetők egymás mellé vannak rendelve. Valójában a taggyűlésen lehet érvényesíteni a különböző szempontokat, ahol viszont minden döntéshez 75% plusz egy szavazat kell. Tehát ha rendeletbe foglalnak egy ármegállapítást, amelyet nem vonnak vissza, és a társaság taggyűlésén egyhangúlag megszavazták a kedvezmények visszavonását, akkor azt végre kell hajtani.

– Az önkormányzat közgyűlésének döntése nem kellett hozzá?

– A mi álláspontunk szerint nem. A szakmai befektető véleménye szerint sem. Arról a közgyűlési határozatról, amely az árengedélyezést előírta, kiderült a taggyűlésen, hogy végrehajthatatlan.

– Ha most nem lenne áremelkedés – amiről végig úgy beszélünk, mint kedvezmény-visszavonásról –, akkor csődbe jutna a hőszolgáltató?

– Azt azért nem, de az eddiginél is nehezebb helyzetbe kerülne, az biztos. A szakmai befektetőnek nyilván gazdasági szempontokat kell figyelembe vennie. Még egyszer hangsúlyozom, az árakat rendeletben kell meghatározni, a rendelet pedig hatályos tavaly június óta.

– Forintálisan mennyivel kell október 1-jétől többet fizetniük a fogyasztóknak?

– Így, hogy visszaálltak a hatósági árak és megszűntek a kedvezmények, egy szegedi lakás esetében ez átlagosan havi 800 forintos többletkiadást jelent.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.