Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Közélet

Diszkriminatív és veszélyes is a szlovák nyelvtörvény

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) szerint lehet még olyan kormánya Szlovákiának, amely élne a nyelvtörvényben foglalt szankciókkal és diszkriminatív elemekkel, ezért is kell azokat mihamarabb eltávolítani a jogszabályból. Az ezért indult petíció sikerre vihető a párt szerint. Az MKP tart a jövőre esedékes szlovákiai népszámlálás eredményétől.

Ha nem is gyűjtik össze az előírt százezer aláírást, mégis sikeres lehet a szlovák nyelvtörvény módosításáért, a szankciók törvényből való eltávolításáért indított petíció – nyilatkozta Berényi József, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában kedd reggel. A politikus, aki tagja a petíciós bizottságnak, úgy látja: egy későbbi, a mostaninál esetleg diszkriminatívabb szándékú kormány kezében veszélyes lehet a nyelvtörvény mostani formája – azért is kell azt megváltoztatni. Az MKP elnöke a szlovák-magyar kapcsolatok további megoldandó problémáiról is beszélt.

Kisebbségi ügyekben még sosem sikerült összegyűjteni egy petíció parlamenti megtárgyalásához szükséges százezer aláírást – mondta Berényi József a Hattól nyolcig stúdiójában. Úgy látja: ha tíz-harmincezer közötti számban sikerülne aláírást összegyűjteni, már az is jelezné a társadalmi igényt, ami aztán érvként szolgálhatna a nyelvtörvényt jobbítani szándékozó képviselőknek a még előttük álló parlamenti vitában.
Az aláírásokat gyűjtő petíciós bizottság – melynek az MKP elnöke is tagja – és a petíció célja is az, hogy a törvényhozók vegyék ki a pénzbírságot lehetővé tevő, és az egyéb diszkriminációs rendelkezéseket a szlovákiai nyelvtörvényből.
Berényi József megjegyezte: annál inkább is szükség lenne erre, mert „soha nem lehet tudni, milyen kormányok jönnek Szlovákiában”. A szlovákiai magyar politikus megjegyezte: abban biztos, hogy a most hatalmon lévő kormány nem fog büntetni, de nem lehetnek biztosak benne, hogy idő múltával nem jöhet egy ilyen szempontból rosszabb vezetés. Amelynek aztán kezére játszhatnak a nyelvtörvényben maradó büntetési tételek – érvelt Berényi.

A kisebbségi nyelvet kellene szankciókkal védeni

Az MKP-s politikusok számára leginkább az a fájó, hogy a nyelvtörvény okán most úgy tűnnek fel a szlovákiai magyarok, mintha nem használnák megfelelően az államnyelvet, vagy nem informálnák a lakosságot két nyelven – magyarul és szlovákul is – ott, ahol és amikor arra szükség van. „Pedig aki ott él, az pontosan tudja, hogy nem így van. A polgármestereink, önkormányzati képviselőink, államigazgatásban dolgozó embereink tudják, mikor kell két nyelven tájékoztatni, nincs szükség semmilyen pénzügyi szankcióra. Sőt, utóbbi éppen azt sugallja a szlovák társadalom felé, hogy a magyarok nem viselkednek civilizáltan” – érvelt Berényi József. Hozzátette: éppen a kisebbségi és nem a többségi nyelvet kellene védeni erős szankciókkal.

„Rajtunk mindenfajta párbeszéd segít. Ha a magyar kormányzat és a két ország parlamenti pártjai között nyílt párbeszéd folyik, akkor az mi helyzetünkön javítani szokott” – reagált a Hattól nyolcig felvetésére az MKP elnöke. Megjegyezte: nem szabad ugyanakkor felülni a mosolydiplomáciának.

Vagy magyar, vagy szlovák

Konkrét programokban kell megegyezni – mondta Berényi József. A nyelvtörvényen túl további nyitott kérdésként említette az állampolgárság ügyét. „Továbbra is érvényes még az a törvény, mely szerint aki felveszi január elsejétől a magyar állampolgárságot, az elveszíti a szlovákot. Most lesz egy kezdeményezés, ami megpróbálja ezt kezelni. Magyarországnak – a kormánynak és a parlamenti pártoknak – is figyelemmel kell kísérnie és véleményeznie a folyamatot, természetesen mi sem maradunk csendben” – szögezte le Berényi József.
A szlovákiai magyar politikus kijelentette: tartanak tőle, hogy a jövőre esedékes népszámlálás az ott élő magyarság számának drámai csökkenését mutatja majd ki. „Ezt nem lehet egyszerűen mosolydiplomáciával megoldani, hogy majd valamit teszünk a magyarokért. Valószínűleg egy komolyabb jogbővítésre lenne szükség ahhoz, hogy megőrizhessük identitásunkat, és a közösség ne tűnjön el” – nyilatkozta Berényi József a Duna Televízióban.

(Forrás: Duna Televízió Zrt.
Pintér Attila, felelős szerkesztő)

Közélet

Az új uszodában állíthatják ki az elhíresült vasalódeszkát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Szegedi vállalkozó nyerte meg az ikonikus tárgyat.

Tovább olvasom

Hírzóna

Bajba került a vásárhelyi állatvédő egyesület

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az összefogás segíthet.

Tovább olvasom

Közélet

Tápai: Átgondolatlan politikai magánakció eredménye a rakpart lezárása

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A Fidesz frakcióvezetője úgy véli, egységes belváros-koncepcióra van szükség.

Tovább olvasom

Aktuál