Közélet

Alig egy méter széles járda a Kálvária sugárúton

Alig egy méter széles járda a Kálvária sugárúton

2010. október 27., szerda
Alig egy méter széles járda a Kálvária sugárúton
A Kálvária sugárúton, a Dáni utca sarkától az egyetem gazdasági kara előtt futó járdaszakasz egy személyessé, alig egy méter szélességűvé szűkült. A városvédők nyílt levélben keresték fel szerkesztőségünket, hogy jelezzék ennek a veszélyességét. A 3-as villamos vonalának felújítását irányító Szeged Pólus Kft. szerint kompromisszumos megoldás született. Nem csak egyesületünk, hanem bizonyára sok szegedi megütközéssel fogadta azt, ami a Kálvária sugárút és a Dáni utca sarkán az egyetemi épület előtt történik. A gyalogjárdát annyira leszűkítik, hogy az semmilyen szabványnak nem felel meg. Megkérdeztünk egy szakértőt is, hogy milyen széles járdát kellene itt biztosítani. Ő a józan észre és ezen kívül a 253/1997. (XII. 20.) számú kormányrendelet 39.§-ára hivatkozott, ami szerint a „járda előírt legkisebb hasznos szélessége (gyalogossáv) más hatósági előírás hiányában 0,75 m többszöröse, de legalább 1,50 m”, és ezt nem a faltól, hanem a közterületbe benyúló előlépcsőtől kell mérni. Hozzátette, hogy ha ezt a szélességet egy kis mellékutcában is biztosítani kell, akkor ennyi egy sugárúton nyilván kevés. A fényképeken jól látható, hogy a járda szűk maradékán egy ember szűkösen is csak úgy fér el, ha a szembe jövő behúzódik az egyetem kapujába. - Kérdezzük, mi lesz akkor, ha csak 5-10 ember kijön ezen a kapun? - Hogyan fér el a fél méternyi széles járdán egy kétszemélyes gyerekkocsi? - Hogy fér el itt egy kerekes szék? - Hogyan sétáltatja itt a kedves nagyszülő a két unokáját, ha még kézen fogva kell őket vezetni? - Mi védi a gyalogosokat a kerékpárosoktól? Reméljük, nem utólag kell a fenti kérdésekre az illetékeseknek - a tervezőnek, az engedélyt kiadónak, a kivitelezőnek - válaszolniuk, hanem még idejében elvégzik a szükséges korrekciókat és a szükséges szélességű járdát biztosítják a városlakóknak. Köszönjük az intézkedésüket!v. Szilágyi Árpád a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület elnöke

A Szeged Pólus Kft. válasza a problémára

„A Kálvária sugárút nagykörúton belüli szakaszán a páratlan oldalon kerékpárút épül a faltól falig megvalósuló felújítás részeként. A kérdéses SZTE GTK előtti szakaszon kompromisszumos megoldás született: a rendelkezésre álló felületen kellett kialakítani a járda és a buszmegálló mellett a kerékpárutat, így biztosítva a folyamatos kerékpárút-összeköttetést a Belváros felé” – olvasható a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.