Közélet

65 éves az ENSZ

65 éves az ENSZ

2010. október 24., vasárnap
65 éves az ENSZ

Hatvanöt évvel ezelőtt lépett hatályba az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) alapokmánya. A két világháború között létező Népszövetség totális kudarca után az ENSZ-t is azért hozták létre, hogy megakadályozzák a háborúkat, azonban több olyan eset is volt az elmúlt időszakban, amikor a szervezet nem végezhette el kötelezettségeit, egyebek között a 2003-as iraki háború idején.

Az ENSZ-t a második világháború után, 1945-ben a Népszövetség utódjaként azzal a céllal alapították, hogy megelőzzék a háborúkat és lehetőséget adjanak az országoknak problémáik megtárgyalására. Ennek ellenére gyakran kerül a szervezet olyan helyzetbe, mikor nem végzi, illetve nem végezheti maradéktalanul kötelezettségeit (például a már lezárt Izrael–Libanon háborúk, II. öbölháború vagy a szudáni Dárfúr humanitárius katasztrófa). A tagországok száma jelenleg 192, beleértve csaknem az összes elismert független államot. 1945. február 4-én találkozott Churchill, Roosevelt és Sztálin a Krím-félszigeten levő Jaltában. A „három nagy” megegyezett a létrehozandó Egyesült Nemzetek Szövetségének (ENSZ) működési alapelveiben, s nemzetközi konferenciát hívott össze San Franciscóba az ENSZ alapokmányának kidolgozására (1945. április–június). Az ENSZ alapokmányának fő célkitűzése a béke és a biztonság fenntartása, a nemzetek közötti egyenjogúság, az önrendelkezési jog és a szabadságjogok tiszteletben tartása, a baráti kapcsolatok fejlesztése. A szervezetben minden tagországnak egy szavazata van. A Biztonsági Tanács (BT) feladata a nemzetközi béke és biztonság fenntartása, amihez végső soron fegyveres erőt is használhat. A BT akkor ül össze, ha a békét bárhol a világon veszély fenyegeti. Magyarország 1955. december 14-én lett az ENSZ tagja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.