Közélet

Visszafogottabb lesz az idei hagymafesztivál Makón + PANORÁMA

Visszafogottabb lesz az idei hagymafesztivál Makón + PANORÁMA

2010. szeptember 6., hétfő
Visszafogottabb lesz az idei hagymafesztivál Makón + PANORÁMA

A Makót és térségét a nyár elején sújtó jégverés és a felhőszakadások nyomán kialakult belvíz miatt - amely jelentős károkat okozott a termésben - idén visszafogottabb külsőségek között rendezik meg nemzetközi hagymafesztivált, amely immár a huszadik lesz a sorban – közölte Buzás Péter polgármester, a Hagymáért Alapítvány kuratóriumának elnöke hétfőn a Maros-parti városban.

A fesztivál szervezői idén új helyszínen, Makó szívében, a Hagymaház környékén és a

Makovecz Imre

tervezte épületben várják az érdeklődőket – mondta a városvezető a pénteken kezdődő rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón. A mezőgazdasági kiállításon és vásáron a szakmai résztvevők péntek délelőttől kínálják termékeiket. A nyitónap délutánján a makói hagyma termesztésének jövőjéről, a sikeres értékesítési stratégiákról rendeznek szakmai konzultációt, szombaton pedig a térséget sújtó belvíz- és jégkárok következményeiről tartanak konferenciát. A nagyközönségnek szóló programok sora pénteken délelőtt a testvérvárosok gasztronómiai bemutatójával indul: a vendégek két lengyel és egy szlovák település – Jaslo, Radomsko és Zselíz – jellegzetes ételeivel ismerkedhetnek meg. A legkisebbeket – a szervezők reményei szerint legalább ötszáz gyereket – pénteken játszóház várja. A vállalkozó kedvű gyerkőcök hagymakóstoló és -zsákoló versenyen tehetik próbára magukat, de lesz hagymakirakó, hagymakvíz és gyurmahagyma is. A Hagymaház szabadtéri színpadán délután és est koncertek, szórakoztató programok várják a közönséget. Szombaton délelőtt adják át a vásár és a fesztivál díjait, és ekkor derül ki, az is, ki volt a legjobb a rendezvényhez kapcsolódóan hagyományosan megszervezett hagymapucoló versenyen. Szombaton délután a harmincéves Maros Táncegyüttes mutatja be egyórás gálaműsorát, ezt követően pedig kiderül, ki lesz az a kislány és kisfiú, aki egy évig viselheti a hagymahercegnő és hagymaherceg címet. A hagymafesztivál egyik hagyományos kísérőrendezvénye a lovasverseny, amely idén kétnapos lesz, szombaton a díjugratók, vasárnap pedig a fogathajtók mérik össze tudásukat.


Hagymaház Művelődési Központ - tervező Makovecz Imre

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.