Visszafogottabb lesz az idei hagymafesztivál Makón + PANORÁMA

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Makót és térségét a nyár elején sújtó jégverés és a felhőszakadások nyomán kialakult belvíz miatt – amely jelentős károkat okozott a termésben – idén visszafogottabb külsőségek között rendezik meg nemzetközi hagymafesztivált, amely immár a huszadik lesz a sorban – közölte Buzás Péter polgármester, a Hagymáért Alapítvány kuratóriumának elnöke hétfőn a Maros-parti városban.

A fesztivál szervezői idén új helyszínen, Makó szívében, a Hagymaház környékén és a Makovecz Imre tervezte épületben várják az érdeklődőket – mondta a városvezető a pénteken kezdődő rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón.
A mezőgazdasági kiállításon és vásáron a szakmai résztvevők péntek délelőttől kínálják termékeiket. A nyitónap délutánján a makói hagyma termesztésének jövőjéről, a sikeres értékesítési stratégiákról rendeznek szakmai konzultációt, szombaton pedig a térséget sújtó belvíz- és jégkárok következményeiről tartanak konferenciát.
A nagyközönségnek szóló programok sora pénteken délelőtt a testvérvárosok gasztronómiai bemutatójával indul: a vendégek két lengyel és egy szlovák település – Jaslo, Radomsko és Zselíz – jellegzetes ételeivel ismerkedhetnek meg.
A legkisebbeket – a szervezők reményei szerint legalább ötszáz gyereket – pénteken játszóház várja. A vállalkozó kedvű gyerkőcök hagymakóstoló és -zsákoló versenyen tehetik próbára magukat, de lesz hagymakirakó, hagymakvíz és gyurmahagyma is. A Hagymaház szabadtéri színpadán délután és est koncertek, szórakoztató programok várják a közönséget.
Szombaton délelőtt adják át a vásár és a fesztivál díjait, és ekkor derül ki, az is, ki volt a legjobb a rendezvényhez kapcsolódóan hagyományosan megszervezett hagymapucoló versenyen. Szombaton délután a harmincéves Maros Táncegyüttes mutatja be egyórás gálaműsorát, ezt követően pedig kiderül, ki lesz az a kislány és kisfiú, aki egy évig viselheti a hagymahercegnő és hagymaherceg címet.
A hagymafesztivál egyik hagyományos kísérőrendezvénye a lovasverseny, amely idén kétnapos lesz, szombaton a díjugratók, vasárnap pedig a fogathajtók mérik össze tudásukat.


Hagymaház Művelődési Központ – tervező Makovecz Imre

Előző sztori

Vélemény: Hogy legyen mit adnia a szűkölködőknek is…

Következő sztori

Középkori leleteket találtak a szegedi Árkád területén