/

Végéhez közeledik a makói sürgősségi beruházás

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház–Rendelőintézet vezetése épületbejáráson mutatta be a 268 millió forint összértékű TIOP pályázat, és az önerőt biztosító Csongrád Megyei Önkormányzat segítségével megvalósuló sürgősségi osztályt (SO2), valamint az új 61 féle 400 darabból álló informatikai és orvosi eszközparkot.

Az építészeti munkálatokat a Nívó generál Kft., míg az eszközbeszerzést a Mediplan Kórháztervező és Egészségügyi Fővállalkozó, a Philips Magyarország Kft. és az ALLEGRO Kft. végzi. A beruházás 2010 decemberében fejeződik be.
A bejárást Pásztor István a kórház gazdasági igazgatója, a project manager vezette. Elismerően nyilatkozott arról a tényről, hogy: “A közelmúltban a Regionális Építésfelügyelet és a Strukturális Alapok Programiroda (STRAPI) elismerésben részesítette a beruházás megvalósítóit és a management tagjait, ugyanis az ellenőrök a legszigorúbb ellenőrzéseken is mindent megfelelőnek találtak.”
“A megyei önkormányzat mindig kiemelt figyelmet szentelt a makói kórháznak. Ezért külön örülök annak, hogy jóval a határidő előtt a legkiválóbb minőségben készül el az új sürgősségi osztály, amit heteken belül birtokba lehet venni” – ezt már Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke mondta.
Mágori Józsefné Makó és térsége országgyűlési képviselője szerint: “A makói kórház működését a sürgősségi osztály beindulása teszi teljes értékűvé, amely 21. századi műszerezettségével versenyképes lesz az egész országban.”
Baráth Lajos, a kórház főigazgatója hangsúlyozta: “Az új sürgősségi osztály létrejöttével európai uniós normáknak megfelelő betegellátás valósul meg, illetve az új osztály működését az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) fogja finanszírozni.”
“Nagy megtiszteltetésnek tartjuk, hogy részt vehetünk a magyar egészségügy fejlesztésében” – emelte ki Varga Gábor a kivitelező Nívó Generál Kft. képviselője. Hozzátette: “Számunkra a kihívást az jelentette, hogy az építészeti munkálatokkal ne akadályozhatjuk a kórház mindennapos működését és a betegellátást. Úgy gondolom sikerrel vettük ezt az akadályt.”
A kor elvárásainak megfelelő sürgősségi osztály (SO2) kialakítása, illetve az eszközpark korszerűsítése azért fontos, mert a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézet Makó és a környező 16 település közel 51 ezer lakosának járó- és fekvőbeteg ellátását szolgálja. A Szegedtől mintegy 30 km távolságra fekvő város és kistérsége az ország délkeleti kapuja. A térségben két határátkelőhely is található (Nagylak, Kiszombor), valamint itt halad a 43-as főút, melynek forgalma megtöbbszöröződött Románia és Bulgária Európai Uniós csatlakozásával.
Az átalakítás megvalósulása biztosítja a tranzitforgalom és a lakosság számára a 30 percen belül elérhető sürgősségi ellátást, az egykapus 24 órás, folyamatos működésű sürgősségi osztályt, illetve a jelenleg rendelkezésre álló eszközök 8-10 éves átlag életkora a fejlesztés eredményeként 2 évre csökken le.

no images were found

Előző sztori

Péntek: Fesztiválról fesztiválra

Következő sztori

Gregor József szoborportrét avattak a Fő fasori iskolában