Somogyi Győző grafikusművész alkotásaiból nyílik kiállítás Szegeden + VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Somogyi Győző Munkácsy-díjas grafikusművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön a szegedi Reök-palotában. Az október végéig látogatható tárlaton több mint hatvan alkotással ismerkedhet meg a közönség.

A szecessziós palota négy első emeleti termében berendezett tárlat főként a művész korai, a hetvenes években készített grafikáiból válogat, de látható néhány napjainkban készült kép is – mondta a kiállítás anyagát bemutató szerdai sajtóbejáráson Nátyi Róbert művészettörténész.
Somogyi Győző mögött sajátos életút áll: a képzőművészeti gimnáziumban tanult, de az egyetemi folytatás helyett szeminarista lett, 1967-ben katolikus pappá is szentelték, s egy évvel később egyháztörténeti doktorátust is szerzett. A magyar képzőművészetbe a hetvenes években “robbant be” egyedi grafikáival, melyek jó részét szitanyomásos technikával készített. Alkotásai részben a magyar történelem és a társadalom olyan kérdéseivel foglalkoztak, amelyek abban az időszakban tabunak számítottak – idézte fel a szakember.
A szegedi kiállításon bemutatott alkotások négy nagy téma köré csoportosíthatók: a történelmi Magyarország tájegységei, a vallás, a magyar történelem és a hétköznapi élet. Az egyik teremben elhelyezett képek a magyar történelem sorsfordító pillanatait ábrázolják az 1514-es Dózsa-féle parasztfelkeléstől kezdve egészen az elmúlt évek egyes fővárosi tömegrendezvényein történt rendőri tömegoszlatásokig.
Mint Nátyi Róbert kifejtette, a Somogyi Győző által megformált történelmi alakok nem hasonlítanak a korábbi közhelyszerű ábrázolásokra: figurái a kezek és az arcok felnagyítása miatt szinte groteszk hatást keltenek, a háttér, a ruházat ábrázolásánál a művész a tökéletes korhűségre törekszik, illusztrációi tudományos igényűek, elkészítésüket nemritkán hosszú kutatómunka előzte meg.

Default thumbnail
Előző sztori

90 éves a Belvárosi mozi

Következő sztori

A Hal téren halas szobrok, halászhálós játékok

Legutóbbi hasonló cikkek