Kultúra

Somogyi Győző grafikusművész alkotásaiból nyílik kiállítás Szegeden + VIDEÓ

Somogyi Győző grafikusművész alkotásaiból nyílik kiállítás Szegeden + VIDEÓ

2010. szeptember 8., szerda
Somogyi Győző grafikusművész alkotásaiból nyílik kiállítás Szegeden + VIDEÓ

Somogyi Győző Munkácsy-díjas grafikusművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön a szegedi Reök-palotában. Az október végéig látogatható tárlaton több mint hatvan alkotással ismerkedhet meg a közönség.

A szecessziós palota négy első emeleti termében berendezett tárlat főként a művész korai, a hetvenes években készített grafikáiból válogat, de látható néhány napjainkban készült kép is - mondta a kiállítás anyagát bemutató szerdai sajtóbejáráson

Nátyi Róbert

művészettörténész.

Somogyi Győző

mögött sajátos életút áll: a képzőművészeti gimnáziumban tanult, de az egyetemi folytatás helyett szeminarista lett, 1967-ben katolikus pappá is szentelték, s egy évvel később egyháztörténeti doktorátust is szerzett. A magyar képzőművészetbe a hetvenes években "robbant be" egyedi grafikáival, melyek jó részét szitanyomásos technikával készített. Alkotásai részben a magyar történelem és a társadalom olyan kérdéseivel foglalkoztak, amelyek abban az időszakban tabunak számítottak - idézte fel a szakember. A szegedi kiállításon bemutatott alkotások négy nagy téma köré csoportosíthatók: a történelmi Magyarország tájegységei, a vallás, a magyar történelem és a hétköznapi élet. Az egyik teremben elhelyezett képek a magyar történelem sorsfordító pillanatait ábrázolják az 1514-es Dózsa-féle parasztfelkeléstől kezdve egészen az elmúlt évek egyes fővárosi tömegrendezvényein történt rendőri tömegoszlatásokig. Mint Nátyi Róbert kifejtette, a Somogyi Győző által megformált történelmi alakok nem hasonlítanak a korábbi közhelyszerű ábrázolásokra: figurái a kezek és az arcok felnagyítása miatt szinte groteszk hatást keltenek, a háttér, a ruházat ábrázolásánál a művész a tökéletes korhűségre törekszik, illusztrációi tudományos igényűek, elkészítésüket nemritkán hosszú kutatómunka előzte meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.