Közélet

Leszoktatnák a dohányzásról a vásárhelyieket

Leszoktatnák a dohányzásról a vásárhelyieket

2010. szeptember 15., szerda
Leszoktatnák a dohányzásról a vásárhelyieket

Az Egészséges Vásárhely Program (EVP) egyedülálló, modellértékű kezdeményezéssel bővült: az önkormányzat támogatásának és az egyik gyógyszerforgalmazó felajánlásának köszönhetően a program a vásárhelyiek dohányzásleszokásában nyújt segítséget - közölték sajtótájékoztatón az érintettek szerdán, a dél-alföldi városban.

A programban az önkormányzat és a Pfizer Kft. a terápia gyógyszeres költségének kétharmadát átvállalja, valamint a város egészségügyi szakemberei is segítséget nyújtanak. A kezdeményezés során 200 felnőtt dohányos leszoktatása kezdődik meg, ez később, ha további igény jelentkezik, bővülhet. A fejenként több mint 60 ezer forintos gyógyszeres kezelés költségének egyharmadát kell fizetniük a résztvevőknek, ami nem több, mint amennyit egy erős dohányos egy hónap alatt elkölthet cigarettára. A program további lényeges eleme, hogy az Erzsébet Kórház és a Dohányzásról Leszokást Támogató Központ szakmai segítségével, mindenki orvos-szakmai-, és pszichés támogatást is kap.

Lázár János

(Fidesz) polgármester elmondta: „Számtalanszor tapasztaltam, hogy multinacionális cégeknél fiatalkorúak minden nehézség nélkül vásárolhatnak dohányterméket. A közeljövőben egy törvénymódosítási csomaggal állok elő, mert szükséges a dohánytermékek forgalmazását, kereskedelmét újragondolni, újraszabályozni, a jelenlegi korlátozásokat és tiltásokat megfelelően érvényesíteni.” 2007 őszétől egyébként a vásárhelyi önkormányzat valamennyi nevelési-oktatási, egészségügyi, szociális, kulturális és sport intézménye, polgármesteri hivatala, valamint gazdasági társasága nemdohányzó munkahely. Az önkormányzat által kezdeményezett gyakorlathoz több magáncég is csatlakozott. Az EVP egyik kiemelt célja a dohányzás visszaszorítása Hódmezővásárhelyen. A terápia eredményessége már 2008-ban bebizonyosodott. Akkor a szervezett dohányzás-leszoktató program során mintegy 80 önkormányzati dolgozó 90 százalékának sikerült letennie a cigarettát. Ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy kinyitja a programot, és szélesebb körben is elérhetővé teszi a vásárhelyiek számára. A gyógyszeres kezelések várhatóan októberben kezdődnek el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.