/

Leszoktatnák a dohányzásról a vásárhelyieket

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Egészséges Vásárhely Program (EVP) egyedülálló, modellértékű kezdeményezéssel bővült: az önkormányzat támogatásának és az egyik gyógyszerforgalmazó felajánlásának köszönhetően a program a vásárhelyiek dohányzásleszokásában nyújt segítséget – közölték sajtótájékoztatón az érintettek szerdán, a dél-alföldi városban.

A programban az önkormányzat és a Pfizer Kft. a terápia gyógyszeres költségének kétharmadát átvállalja, valamint a város egészségügyi szakemberei is segítséget nyújtanak.
A kezdeményezés során 200 felnőtt dohányos leszoktatása kezdődik meg, ez később, ha további igény jelentkezik, bővülhet. A fejenként több mint 60 ezer forintos gyógyszeres kezelés költségének egyharmadát kell fizetniük a résztvevőknek, ami nem több, mint amennyit egy erős dohányos egy hónap alatt elkölthet cigarettára. A program további lényeges eleme, hogy az Erzsébet Kórház és a Dohányzásról Leszokást Támogató Központ szakmai segítségével, mindenki orvos-szakmai-, és pszichés támogatást is kap.
Lázár János (Fidesz) polgármester elmondta: „Számtalanszor tapasztaltam, hogy multinacionális cégeknél fiatalkorúak minden nehézség nélkül vásárolhatnak dohányterméket. A közeljövőben egy törvénymódosítási csomaggal állok elő, mert szükséges a dohánytermékek forgalmazását, kereskedelmét újragondolni, újraszabályozni, a jelenlegi korlátozásokat és tiltásokat megfelelően érvényesíteni.”
2007 őszétől egyébként a vásárhelyi önkormányzat valamennyi nevelési-oktatási, egészségügyi, szociális, kulturális és sport intézménye, polgármesteri hivatala, valamint gazdasági társasága nemdohányzó munkahely. Az önkormányzat által kezdeményezett gyakorlathoz több magáncég is csatlakozott.
Az EVP egyik kiemelt célja a dohányzás visszaszorítása Hódmezővásárhelyen. A terápia eredményessége már 2008-ban bebizonyosodott. Akkor a szervezett dohányzás-leszoktató program során mintegy 80 önkormányzati dolgozó 90 százalékának sikerült letennie a cigarettát.
Ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy kinyitja a programot, és szélesebb körben is elérhetővé teszi a vásárhelyiek számára. A gyógyszeres kezelések várhatóan októberben kezdődnek el.

Előző sztori

Örökségnapokat szervez a MASZK is

Következő sztori

Elkészült a Tisza-híd Adánál