Sport

Orbán: a legnagyobb érték a sport

Orbán: a legnagyobb érték a sport

2010. szeptember 3., péntek
Orbán: a legnagyobb érték a sport

Magyarországon a sport problémája nem pénzügyi természetű – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Sport Televízióban pénteken elhangzott 50 perces interjúban.

A Nemzeti Sport beszámolója szerint a kormányfő a beszélgetés során kijelentette: „a magyar sportágak igazi problémája ma nem pénzügyi természetű, mióta ez a sportbarát kormány van – nyilatkozta a politikus. – Magyarországon nem pénzkérdés, hogy a sportot támogatjuk, ötlet, koncepció és tervek kérdése. Amennyiben vannak tervek, akkor a sportágak gazdái biztosak lehetnek abban, hogy a kormány partner lesz ebben, ad ehhez támogatást. Ma a korlát inkább intellektuális és szakmai természetű. Ne csak pénzért jöjjenek, hozzanak magukkal öt-tíz éves ágazati fejlesztési tervet. Ez egy nyílt fölhívás; lesz, elő fogjuk teremteni, győzzenek meg minket, hogy egy koncepció szerint szeretnének többet kapni, és cserébe nagyobb sikereket szállítani.” A miniszterelnök szerint ahhoz, hogy a magyar sport felemelkedhessen, főként a fiatalokat kell megfogni: „Veszélyeztetett korban élő fiatal generációkról van szó, a legjobb orvosság erre a sport, mert az a jó tulajdonságokat erősíti meg. A mindenkori kormányoknak a legnagyobb értékként kell a sportra tekinteniük. Első helyen az utánpótlás van, a gyerekek, persze hősökre is szükség van, akiket követhetünk. Olimpiai bajnokokra, világbajnokokra, egy

Kemény Dénesre

például, aki egy föltétlen tekintély, pedig távol vagyok az ő sportágától. Sikeres élsport nélkül nincs tömegsport, és utánpótlás sem.” Az interjúban főként a futballról beszélt a miniszterelnök, aki a magyar labdarúgás jövőjét pozitívan látja: „Néha szakemberek azt mondják, hogy a magyar futball sohasem fog már tudni olyan magasságokba kapaszkodni, mint ahol egykoron járt, én ezzel nem értek egyet. Az esély megvan, hiszen korábban is nagy nemzedékek nőttek fel, amely a világ bármely válogatottjával felvették a versenyt. Lesznek még ilyen korosztályok, persze ehhez dolgozni kell.”A miniszterelnök úgy látja, lesz olyan korosztály, „amely felrepít minket a focivilág csúcsaira”. Mindehhez tudatos nevelőmunkára, elkötelezett kormányzatra és felelős sportszövetségre van szükség – hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán

, aki a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia alapítója is, elmondta: természetesen a felemelkedéshez pénzre is szükség van, így be kell vonni az üzleti élet szereplőit is.

További részleteket a Nemzeti Sport honlapján olvashat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.