Orbán: a legnagyobb érték a sport

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarországon a sport problémája nem pénzügyi természetű – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Sport Televízióban pénteken elhangzott 50 perces interjúban.

A Nemzeti Sport beszámolója szerint a kormányfő a beszélgetés során kijelentette: „a magyar sportágak igazi problémája ma nem pénzügyi természetű, mióta ez a sportbarát kormány van – nyilatkozta a politikus. – Magyarországon nem pénzkérdés, hogy a sportot támogatjuk, ötlet, koncepció és tervek kérdése. Amennyiben vannak tervek, akkor a sportágak gazdái biztosak lehetnek abban, hogy a kormány partner lesz ebben, ad ehhez támogatást. Ma a korlát inkább intellektuális és szakmai természetű. Ne csak pénzért jöjjenek, hozzanak magukkal öt-tíz éves ágazati fejlesztési tervet. Ez egy nyílt fölhívás; lesz, elő fogjuk teremteni, győzzenek meg minket, hogy egy koncepció szerint szeretnének többet kapni, és cserébe nagyobb sikereket szállítani.”

A miniszterelnök szerint ahhoz, hogy a magyar sport felemelkedhessen, főként a fiatalokat kell megfogni: „Veszélyeztetett korban élő fiatal generációkról van szó, a legjobb orvosság erre a sport, mert az a jó tulajdonságokat erősíti meg. A mindenkori kormányoknak a legnagyobb értékként kell a sportra tekinteniük. Első helyen az utánpótlás van, a gyerekek, persze hősökre is szükség van, akiket követhetünk. Olimpiai bajnokokra, világbajnokokra, egy Kemény Dénesre például, aki egy föltétlen tekintély, pedig távol vagyok az ő sportágától. Sikeres élsport nélkül nincs tömegsport, és utánpótlás sem.”

Az interjúban főként a futballról beszélt a miniszterelnök, aki a magyar labdarúgás jövőjét pozitívan látja: „Néha szakemberek azt mondják, hogy a magyar futball sohasem fog már tudni olyan magasságokba kapaszkodni, mint ahol egykoron járt, én ezzel nem értek egyet. Az esély megvan, hiszen korábban is nagy nemzedékek nőttek fel, amely a világ bármely válogatottjával felvették a versenyt. Lesznek még ilyen korosztályok, persze ehhez dolgozni kell.”A miniszterelnök úgy látja, lesz olyan korosztály, „amely felrepít minket a focivilág csúcsaira”. Mindehhez tudatos nevelőmunkára, elkötelezett kormányzatra és felelős sportszövetségre van szükség – hangsúlyozta a kormányfő. Orbán, aki a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia alapítója is, elmondta: természetesen a felemelkedéshez pénzre is szükség van, így be kell vonni az üzleti élet szereplőit is.

További részleteket a Nemzeti Sport honlapján olvashat.

Default thumbnail
Előző sztori

Szombat-vasárnap: Miénk a tér!

Default thumbnail
Következő sztori

Három kihívója lesz Lázárnak a polgármesteri posztért

Legutóbbi hasonló cikkek