Közélet

Mars téri sátrak védik a Cserepes sor árusait

Mars téri sátrak védik a Cserepes sor árusait

2010. szeptember 14., kedd
Mars téri sátrak védik a Cserepes sor árusait

Fejlesztések a piacon

A Cserepes sori Piac Kft. tulajdonosai még a tavasszal megtartott taggyűlésen, egyhangúan döntöttek a Cserepes sori piac fejlesztéséről, aminek lényege a jelenlegi „bódéváros” megszüntetése, az árusok és a vevők kényelmének fokozása. A fejlesztés keretein belül nagyrészt saját forrásból – figyelembe véve a jelenlegi bérlők igényeit –, új elárusító-pavilonokat építenek, valamint az asztalon árusítók számára fedett sátrakat is terveztek. Ennek érdekében vásárolták meg most a Szegedi Vásár és Piac Kft.-től a korábbi Mars téri asztalos piacot védő ponyvás sátrakat. A sátrak megvásárlása és átszállítása szervesen illeszkedik a Cserepes sori piac fejlesztési koncepciójába, amivel megpróbálják az árusok és a vásárlók kényelmét szolgálni. Majdnem háromszáz, asztalon árusító kereskedőjük van, így a Mars téri asztalok jó célt fognak szolgálni, kijavítás és átvizsgálás után bővíthetik az elárusítóhelyeket is. Az egyik íves sátrat már át is szállították a Cserepes sorra, ahol 2-3 héten belül fel is tudják majd állítani valamennyit, a téli, vagy borús időben pedig világítással tudnak majd szolgálni. „A fejlesztés következő lépcsőjeként új pavilonokat építünk, rendezettebbek lesznek a sorok is” – tudtuk meg Erdős Istvántól, a Piac igazgatójától. „Kulturáltabbá tesszük a piacot, hiszen a körülményeink olyanok, amilyenek, de ezen próbálunk most majd segíteni. A sátrakkal javulnak az asztalos árusok feltételei. Saját erőből oldottunk meg mindent, nem kellett sehonnan sem pénzt erre a célra kérnünk. A fejlesztés pénzügyi terve úgy lett kidolgozva, hogy emiatt nem kell árat emeljünk. Úgy gazdálkodunk, hogy nem kell külső forrást bevonni a beruházás költségeinek a fedezésére.”

„Olcsóbbak vagyunk, mint az internet”

„A Cserepes sori piacon több mint félezer szegedi és szeged környéki lakos árul naponta” – mesélt tovább a „cserkóról” az igazgató. „Egyre népszerűbb a használtcikkpiacunk is, mert akárcsak nyugaton, Szegeden is kezd meghonosodni az a szokás, hogy a megunt, vagy már nem használt dolgainkat kivisszük a helyi piacra, és eladjuk. Olcsóbbak vagyunk, mint az internet.” És talán ez az egyik nagy előnyük is. Egy használtcikkárus naponta egy négyzetméterért 150 forintot, egy asztalért csak 300 forintot fizet, de az új áruval kereskedőktől is csak 600 forintot kérnek. Ugyancsak 300 forintot fizetnek a zöldségesek is, és belőlük is egyre több van, de lehetőség van fél asztal bérlésére is.

Eltűnik a bódéváros

A fejlesztések végére ez a mostani bódéváros eltűnik majd, új, acélszerkezetű pavilonok épülnek fel. Júniusban, a kereskedőkkel folytatott egyeztetések során kiderült, hogy milyen elvárások vannak a piaccal szemben, így szinte azonnal egy nevezőre kerültek a felek. Mindenki, aki pavilonnal rendelkezik, örömmel vette az új irányt, sőt többen még anyagilag is hajlandóak hozzájárulni a terv mihamarabbi megvalósításához, tanácsaikkal, kéréseikkel segítették a vezetőség munkáját. A jobb feltételek azonban náluk nem járnak díjnövekedéssel, hiszen mindenkinek az érdeke, hogy még többen, még jobb körülmények között tudjanak vásárolni. A Cserepes sori Piac Kft.-ben közel 73 százalékban tulajdonos Szeged városa. A város az engedélyek megszerzésében és elvi támogatásával biztosította, hogy hamarosan új környezetben vásárolhassanak azok is, akik nem engedhetik meg maguknak a multik árait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.