Közélet

LMP: Manipuláció helyett érdemi állampolgári részvételt! + HANG

LMP: Manipuláció helyett érdemi állampolgári részvételt! + HANG

2010. szeptember 23., csütörtök
LMP: Manipuláció helyett érdemi állampolgári részvételt! + HANG

A jelenleg elterjedt manipulatív módszerek helyett az állampolgárok aktív részvételét szorgalmazza az LMP a közelmúltban „új városrész születik” címen bejelentett fejlesztés apropóján. A párt képviselői szerint Szegeden szinte minden esetben a városlakók megkérdezése nélkül kerül sor egy-egy terület hasznosítására vagy beruházás megvalósítására.

A megyei napilap által szeptember 14-én

„Új városrész születik Szegeden”

címmel megjelent cikken kívül nem tudunk semmi biztosat a hajdani Démász-telep helyére tervezett, hosszabb ideje parlagon heverő központi fekvésű terület hasznosításáról – mondta el az LMP sajtótájékoztatóján

Málovics György

. A Kossuth Lajos sugárút, Damjanich, Szatymazi és Puskás utca által közrefogott, több mint 26 ezer négyzetméteres ingatlan jelenleg az EDF Démász Zrt. kezében van. Mivel vegyes rendezésű a terület, vásárcsarnok, kiállítókomplexum vagy rendezvényterület is lehet belőle, de épülhet itt irodaépület, üzlet, vagy lakóház is, parkkal, mélygarázzsal – írta a Délmagyarország.

Nem mindegy, hogyan döntenek a területről

„Lokálpatrióta szegediként mi is örülünk, hogy egy nagy, frekventált helyen lévő terület használhatóvá válik a városlakók számára. Problémásnak tartjuk viszont, hogy a városrészt nem a lakosság véleményének kikérésével és a városban zajló folyamatok figyelembe vételével, hanem az elmúlt 20 év szegedi logikáját követve egyszerűen politikai akarattal hoznák létre” – emelte ki Málovics, utalva a cikkben szereplő „nemzetközi városépítészeti pályázatokat bonyolító társaság” bevonására. „Véleményünk szerint az, hogy mi lesz egyik Szeged frekventált helyéből nem egyszerűen építészeti kérdés és nem bízható külföldi építészek döntésére, akik legjobb szándékuk ellenére sem ismerik Szegedet oly módon, mint azok, akik itt élnek. Legfontosabb viszont, hogy a kérdés nem dönthető el a helyi civil szféra bevonása nélkül” – hangsúlyozta az LMP politikusa.

Manipulatív vagy csak színleges?

Szentistványi István

, az LMP szegedi listavezetője szerint a Szeged jövőjét meghatározó döntéseknél lehetővé kell tenni, hogy a városban élők kifejezhessék véleményüket az ehhez hasonló horderejű kérdésekben. Ez azért is szolgálja Szeged közösségének érdekét, mert felszínre hozza az esetleges magánérdekeket, amelyek nem szükségszerűen esnek egybe a közösség érdekeivel. „Sajnos a ’társadalmi részvétel’ vagy ’az emberek véleményének kikérése’ mára a politika oldaláról kifejezetten elhasznált kifejezések lettek. A Lehet Más a Politika ezen is szeretne változtatni” – emelte ki Szentistványi. Manapság Szegeden a lakosság közügyekbe való bevonásának elsődleges fórumai az ún. lakossági fórumok, melyek egy szakirodalmi kategorizálás szerint leginkább a manipulatív, vagy ritka esetben a színleges részvétel fokáig jutnak el. Azért manipulatív, mert ezeken téves – vagy „furfangosan” interpretált – adatok kiadása és a döntés előnyeinek túlhangsúlyozása mellett a döntéshozók úgy tesznek, mintha érdemi részvétel történt volna a döntési folyamatban. Az is csak a színleges részvétel szintjét üti meg, amikor az érintettek információkhoz juthatnak ugyan a döntéshozóktól és hangot is adhatnak a véleményüknek, de szempontjaikat a döntéshozók legtöbbször nem veszik figyelembe. Málovics György hozzátette: léteznek megoldások arra, hogy lehetőséget biztosítsanak a helyi közösségeknek az őket érintő döntésekbe való beleszólásra. A Lehet Más a Politika képviselői vállalják, hogy az önkormányzati képviselőtestületbe kerülve ellenzékben mindent megtesznek azért, hogy Szegeden a politikai kultúra olyan irányba mozduljon el, amely maga után vonja e részvételi módszerek alkalmazását. „Ne kegyként kelljen kérni ezeket a mindenkori városvezetéstől, hanem ezek jelentsék a demokratikus minimumot Szegeden is!” – fogalmazott.

Hallgassa meg a Rádió88 Málovics Györggyel készített hanganyagát!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.