Kultúra

Kutatók éjszakája: félszáz program Szegeden

Kutatók éjszakája: félszáz program Szegeden

2010. szeptember 21., kedd
Kutatók éjszakája: félszáz program Szegeden

Színes és ingyenes programokkal, érdekes, kipróbálható látnivalókkal várják a szervezők az érdeklődőket pénteken a Kutatók éjszakája szegedi rendezvényein, ahol a résztvevők máskor nem látogatható helyszíneket is bejárhatnak.

A közel félszáz program közül a legelső már délelőtt 10 órakor elkezdődik a Szegedi Tudományegyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékén, ahol érdekes égi jelenségeket, különleges időjárási eseményeket bemutató fotókiállítás nyílik. Az egészen hajnalig tartó rendezvényen az egyetem oktatói számtalan előadáson mutatják be a fizika, a kémia, a matematika, a biológia, a geológia, az orvostudomány egy-egy érdekes részterületét. A látogatók megismerkedhetnek az agyi vérellátás szabályozásával, a Kárpát-medence kialakulásával, a XXI. században megjelenő földrajzi érdekességekkel, az űrkutatás legújabb eredményeivel vagy betekinthetnek a növényeket borító veszélyes és veszélytelen szőrök gazdag világába is. Különleges programnak ígérkezik a sokak életét megkeserítő jelenségről, a pollenallergiáról szóló előadás, amely részeként a vállalkozó szelleműek az egyik egyetemi épület tetejéről - ahol a virágpor koncentrációját mérő műszerek találhatók - a szegedi napnyugtában is gyönyörködhetnek. Azok, akik szeretik a fejtörőket, egy előadáson ismerhetik meg a szudokupéldák készítését, a feladványok megoldási módszereit, majd egy versenyen számot is adhatnak a tanultakról. Az SZTE Tanulmányi és Információs Központjában életmód és táplálkozási tanácsadással várják a látogatókat: bárki kiszámolhatja a testtömegindexét, és számos szűrővizsgálaton is részt vehet. A fizika iránt érdeklődők építhetnek rövid impulzusú festéklézert, egy másik helyszínen pedig hallhatnak a különböző felfedezések kultúrtörténeti és társadalmi hátteréről. Az egyetemi füvészkertben pedig éjszakai kalandtúrát rendeznek: a vendégeknek itt térkép és zseblámpa segítségével kell megkeresniük a 17,5 hektáros park zegzugaiban rejtőző állomáshelyeket, ahol a növényekkel és a természettel kapcsolatos játékos feladatokat oldhatnak meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.