Gazdaság

Kirívóan olcsón őrizték volna a szabadtéri játékokat

Kirívóan olcsón őrizték volna a szabadtéri játékokat

2010. szeptember 20., hétfő
Kirívóan olcsón őrizték volna a szabadtéri játékokat

A Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette a Szegedi Szabadtéri Nonprofit Kft. által a jövő évi őrzési feladatokra kiírt közbeszerzési eljárást, mivel az ajánlatkérő kirívóan alacsony ajánlatot hirdetett ki nyertesnek - a határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján jelent meg.

Az ajánlatkérő összesen 36 ezer órára kérte a szolgáltatást, amelynek becsült értéke nettó 20 millió forint volt. A most érvénytelenített nyertes ajánlatban 22,5 millió forint szerepelt. A feladat része volt a Reök-palota jövő évi őrzése, és ugyan itt hostess-szolgálat biztosítása, továbbá a 2011-es szabadtéri játékok - bele értve a próbákat is - őrzése. A felhívásra négy ajánlat érkezett. Az Ultra Média Kft. óránként nettó 636 forintos, a Szentinel Kft. nettó 650 forintos, a Piedra Kft. nettó 800 forintos, míg a T.O.M. Controll Kft. 1.050 forintos ajánlatot tett. A Piedra Kft.-t az ajánlatkérő kizárta a versenyből, miután az ajánlattételi biztosítékot nem tette le. Az Ultra Média Kft.-től és a Szentinel Kft.-től pedig indoklást kért az árra, mivel az ajánlatuk kirívóan alacsony ellenszolgáltatást tartalmazhatott. Miután indoklást csak a Szentinel Kft. adott, így vele és a T.O.M. Controll Kft.-vel ült le tárgyalni az ajánlatkérő. Ez utóbbi 780 forintra csökkentette az ajánlott 1.050 forintos óradíját, míg a Szentinel Kft. fenntartotta a 650 forintos óradíj ajánlatát, és ezzel megnyerte a közbeszerzést. A T.O.M. Controll Kft. úgy vélte, hogy kirívóan olcsó ajánlattal nyert az ellenfele, ezért a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz (KDB) fordult. A KDB úgy ítélte meg, hogy az ajánlattevő nem bocsátott minden adatot az ajánlatkérő rendelkezésére, így az nem tudta hitelt érdemlően eldönteni: kirívóan alacsony árral áll-e szemben. Nem derült ki például az, hogy az óradíj fedezetet nyújt-e az ágazatra megállapított munkabérre, és az ahhoz kapcsolódó közterhekre. A KDB megsemmisítette az eljárást lezáró döntést, de bírságot nem szabott ki a Szegedi Szabadtéri Nonprofit Kft.-re, mivel a jogsértés az újraértékeléssel megszüntethető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.