Közélet

Fejlesztenék a sürgősségi ellátást Makón és Aradon

Fejlesztenék a sürgősségi ellátást Makón és Aradon

2010. szeptember 27., hétfő
Fejlesztenék a sürgősségi ellátást Makón és Aradon

„Két ország, egy cél, közös siker!”

A makói és aradi kórház együttműködése nem újkeletű, hiszen egy korábbi pályázat kapcsán már példaértékű közös munka valósult meg a két partner között. A jelenlegi projektet a makói kórház szakembereinek kezdeményezésére fejlesztették ki.

A makói és az aradi kórház együttműködésének újabb fejezeteként a projektet a korábbi előkészítő találkozók alapján indították el. A megbeszéléseken megállapodtak a felek, hogy a makói kórház lesz a vezető partner, kialakították a képzés részleteit, a finanszírozás szerkezetét, kijelölték a menedzsment tagjait, valamint aláírták a partnerségi nyilatkozat is. Magyarország és Románia EU-tagságával a makói és aradi térség tranzitforgalma meghatványozódott. Ebből is következik az a sajnálatos tény, hogy a balesetek száma is egyre növekszik. Mindkét ország lakossága öregedő tendenciát mutat, ebből adódóan is növekszik a sürgősségi ellátások száma a régióban. A sürgősségi ellátás protokolljainak kidolgozása, megismertetése illetve a minőségbiztosítási elemek ismeretének oktatása, majd tudatos alkalmazása elősegíti a sürgősségi ellátás minőségi fejlesztését.

A projekt összköltségének 65%-a – közel 91 ezer euró – a makói kórház tevékenységi területén merül fel, melyhez 5%-nyi önerőt saját költségvetéséből tud biztosítani, az aradi körzetben pedig a további 35% – több mint 50 ezer euró felhasználása történik meg, melyhez a román partner 2%-nyit tud önerőként vállalni. A képzéseken résztvevők a 15 leggyakoribb kórkép diagnosztikai és terápiás protokollját is közösen dolgozzák majd ki, melyet jóváhagyás után további képzési formában adják át a két kórház dolgozóinak. Az intézmények oktatási bázisának fejlesztése érdekében mindkét partnernél informatikai és diagnosztikai eszközök beszerzésére vált szükségessé. Így hamarosan korszerű hasi és doppler ultrahang, sürgősségi táskák és EKG-készülékek kerülnek a határ mindkét oldalára. A technikai fejlesztéseket követően színvonalasabb képzések is megtarthatók, növekszik az ellátások szakszerűsége és gyorsasága is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.