Botka üzent: minden rendben, Szeged a legjobb + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Ismét a „Beszámol a polgármester” elnevezésű roadshow lelkes közönsége lehetett az, aki szerda délután ellátogatott az IH Rendezvényközpontba, s a közel háromszáz, zömében nyugdíjas érdeklődő között elvegyülve hallgathatta meg Botka László értékelését saját, s az általa irányított önkormányzat munkájáról. Megtudhattuk többek közt, hogy az országban Szegedre jött a legtöbb EU-s pénzt, s bár 6 ezer fővel gyarapodtunk mégis iskolákat kellett bezárni.

„Most Szegedről fogok beszélni” – kezdte meg beszédét az MSZP Csongrád megyei elnöke, majd leszögezte, hogy ő nem szereti a politikát, amit átitatott már a gyűlölködés, a „ki tud csúnyábbat mondani” attitűd, ami rá sosem volt jellemző, számára mindig is első számú feladat volt a lakosok meghallgatásával építkezni. Kiemelte, hogy pusztán csak tájékoztatni szeretné a nagyérdeműt, hogyan áll Szeged és mik a tervek. ”De most először szót kell ejteni arról, hogy választás van, és ilyenkor tapasztalni lehet, hogy semmiből feltűnő emberek beszélnek össze-vissza, ami nem is lenne baj, de nem akarnak kiállni vitázni” – célzott Botka ellenfelére, majd megkezdte az elmúlt évek eredményeinek bemutatását.

Szokásos játék a számokkal

no images were found

A vetített diákon grafikonok segítségével tudhattuk meg, hogy a költségvetés bevételi oldala 76,365 milliárd forint, míg a kiadási oldal 76,365 milliárd forint. És Szeged már többet költ fejlesztésre (39 milliárd), mint működésre (36 milliárd). 2002-ben 62 milliárd volt Szeged vagyona, ma ez 274 milliárd, az akkori 6,7 milliárdos adósság pedig 16,2 milliárdra kúszott csak fel, de a polgármester szerint ez a fejlődés azért példaértékű, mert a hitel összegénél az a lényeg mekkora jövedelem mellett mennyi az adósságszolgálat. 2002-ben ez 62 milliárdos vagyoni helyzet mellett 2,3 milliárd volt, most pedig négyszer ennyi vagyon után mindössze 1,3 milliárd. Szeged lakossága pedig hatezer fővel gyarapodott 2002 óta. A számok sorát a településhez kötődő cégeknek megítélt uniós támogatás összege követte, ami 220 milliárd, s ezzel vezető pozícióban vagyunk. Ezt az összeget az egyetem, a városban működő 500 cég pályázatai, és a városi beruházásoknak megítélt EU-s pénzek tették ki (hazánkban 2009-ben a megítélt uniós támogatásoknak átlagban alig 20%-t sikerül lehívni, valós pénzzé tenni – a szerk.). Szóba kerültek a nagyobb beruházások, a két autópálya, az elektromos tömegközlekedés-fejlesztés. „Debrecenben Lajos is 2-es villamost épít, ott ünnepel a Fidesz, engem meg szid” – így Botka, hozzátéve, hogy a cívisvárosban a szegedi projektet másolják.
A késésekről annyit mondott a polgármester, hogy a beruházások 95%-át időben átadták, a késésekkel tarkított beruházásoknál pedig (1-es, 2-es villamosvonal) az egyetlen eszközzel élnek: kötbéreznek. Szóba kerület a belváros felújítás is, kiemelten érintve a Mars teret, aminek kapcsán politikai műbalhéról beszélt Botka, és egy tucat akadékoskodó kereskedőről, akik a több tízmilliós kártérítésre hajtanak, pedig minden szabályosan zajlott a beruházás során.

Miért zárnak be iskolákat, ha 6 ezerrel többen vagyunk?

Az iskola és a városrészi felújítások dicsérete után az ELI, a szuperlézer került szóba, ahol Botka ismét a debreceni polgármestert figurázta ki, aki szerinte nemcsak a pénzügyekhez nem ért, hanem a lézerfizikához sem (utalt a fideszes politikus ellentmondásos nyilatkozataira). A Déli Híd kapcsán megtudhattuk, hogy optimális esetben 2014-ben kezdődhetnek meg a munkálatok, 2011-ben pedig a nagyberuházások véget érnek és kezdődhetnek a kisebb, de hasznos munkálatok. Ezután a tavaly év végi beszámolókból jól ismert Botka-frázisokat hallhattuk újra, hogy milyen jól jött a válságban, hogy nem volt gyárunk, és csak azért nem jön ide nagyvállalat, mert nincs szakember, az egyetemen a műszaki és a természettudományos oktatást erősíteni kellene.
Az előadás után a kérdések következtek, ahol valaki arról érdeklődött, hogy miért kell iskolákat bezárni, holott a város lakossága hatezer fővel gyarapodott. Egy lélegzetvételnyi szünet, csend után Botka László arról kezdett el beszélni, hogy nem ő dönt az iskolák bezárásáról, hanem mivel szabad iskolaválasztás van, és a szülők elviszik gyerekeiket a népszerűbb iskolákba, azokat kell bezárni, melyek e miatt kiürülnek.
A kérdések után egy a roadshow-kból már jól ismert, aktuális politikai üzenetekkel („én nem magamat féltem, hanem Szegedet”) zárta Botka az estet.

no images were found

no images were found

Előző sztori

Kerékpárhadsereg a Dóm téren + FOTÓK

Következő sztori

Műsorújság: a Telin TV csütörtöki műsora