Schmitt Pál egyensúly és nem ellensúly akar lenni

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Külön-külön porszemek vagyunk, csak együtt lehetünk valakik – jelentette ki az új köztársasági elnök hivatalba lépési ünnepségén. Schmitt Pál elmondta, az alkotmány határozza meg az elnöki feladatot: a nemzet egységének kifejezését és a demokratikus rend feletti őrködést. Hozzátette: egyensúly és nem ellensúly akar lenni. A köztársasági elnök be akarja vetetni az alkotmány előszavába a kereszténységre és a Szent Koronára való utalást is – olvasható a Magyar Nemzet honlapján.

Schmitt Pál véleménye szerint az ő feladata, hogy a magyarok újra büszkék legyenek. Az elnöki feladatokhoz az alkotmány szövege ad körvonalat, ami meghatározza a két legfontosabbat: a nemzet egységének kifejezését és a demokratikus rend feletti őrködést.

Hozzátette: egyensúly és nem ellensúly akar lenni, élő kapcsolatot szeretne az emberekkel. Megfogadta, hogy a nép érdekét és akaratát tükröző törvényeket fogja pártolni. Hangsúlyozta: az alkotmány előszavába be akarja vetetni a kereszténységre és a Szent Koronára való utalást is, mert „erkölcsi alapértékeink újragondolására van szükség”.

Az új köztársasági elnök saját vállalásokat tett, amelyeket az elkövetkezendő években szívügyeként fog kezelni. Ezek között elsőként a magyar nyelv védelmének fontosságát érintette, ami – meglátása szerint – feltétele a más kultúrákkal való kapcsolatteremtésnek.

Második pontban a fizikumában is egészséges nemzet megteremtését jelölte meg az új államfő. Schmitt – korábbi élsportolói múltjára is utalva – hangsúlyozta: a testi egészség, és az oda vezető út kiváló jellemfejlesztő hatással bír, pozitívan formálva az egész embert.

A harmadik konkrét vállalás az életen át tartó tanulást célozta meg. A tudás alapú társadalomban kiemelt szerepet kell szánni a pedagógusoknak, visszaadva a szakma régi megbecsültségét, mind erkölcsi, mind anyagi értelemben.
Végül negyedik pontként arról beszélt, hogy a 15 milliós magyar nemzet szolgálatában gondolkodik, aminek vezérelve: az egészséges, büszke magyarságtudat életre hívása. Schmitt Pál arra buzdította a határon túli magyarokat, hogy bátran éljenek a kettős állampolgárság nyújtotta előnyökkel.

További részleteket a Magyar Nemzet honlapján olvashat.

Előző sztori

Szeged Beton: a Rijeka, a Nagyvárad és a Montpellier az ellenfél az Euroligában

Következő sztori

Hair a Szegedi Szabadtéri Játékokon + VIDEÓ