Közélet

Schmitt Pál egyensúly és nem ellensúly akar lenni

Schmitt Pál egyensúly és nem ellensúly akar lenni

2010. augusztus 6., péntek
Schmitt Pál egyensúly és nem ellensúly akar lenni

Külön-külön porszemek vagyunk, csak együtt lehetünk valakik – jelentette ki az új köztársasági elnök hivatalba lépési ünnepségén. Schmitt Pál elmondta, az alkotmány határozza meg az elnöki feladatot: a nemzet egységének kifejezését és a demokratikus rend feletti őrködést. Hozzátette: egyensúly és nem ellensúly akar lenni. A köztársasági elnök be akarja vetetni az alkotmány előszavába a kereszténységre és a Szent Koronára való utalást is - olvasható a Magyar Nemzet honlapján.

Schmitt Pál

véleménye szerint az ő feladata, hogy a magyarok újra büszkék legyenek. Az elnöki feladatokhoz az alkotmány szövege ad körvonalat, ami meghatározza a két legfontosabbat: a nemzet egységének kifejezését és a demokratikus rend feletti őrködést. Hozzátette: egyensúly és nem ellensúly akar lenni, élő kapcsolatot szeretne az emberekkel. Megfogadta, hogy a nép érdekét és akaratát tükröző törvényeket fogja pártolni. Hangsúlyozta: az alkotmány előszavába be akarja vetetni a kereszténységre és a Szent Koronára való utalást is, mert „erkölcsi alapértékeink újragondolására van szükség”. Az új köztársasági elnök saját vállalásokat tett, amelyeket az elkövetkezendő években szívügyeként fog kezelni. Ezek között elsőként a magyar nyelv védelmének fontosságát érintette, ami - meglátása szerint - feltétele a más kultúrákkal való kapcsolatteremtésnek. Második pontban a fizikumában is egészséges nemzet megteremtését jelölte meg az új államfő. Schmitt - korábbi élsportolói múltjára is utalva - hangsúlyozta: a testi egészség, és az oda vezető út kiváló jellemfejlesztő hatással bír, pozitívan formálva az egész embert. A harmadik konkrét vállalás az életen át tartó tanulást célozta meg. A tudás alapú társadalomban kiemelt szerepet kell szánni a pedagógusoknak, visszaadva a szakma régi megbecsültségét, mind erkölcsi, mind anyagi értelemben. Végül negyedik pontként arról beszélt, hogy a 15 milliós magyar nemzet szolgálatában gondolkodik, aminek vezérelve: az egészséges, büszke magyarságtudat életre hívása. Schmitt Pál arra buzdította a határon túli magyarokat, hogy bátran éljenek a kettős állampolgárság nyújtotta előnyökkel. További részleteket

a Magyar Nemzet honlapján

olvashat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.