Kitárul a Vásárhelyi Látóhatár az Emlékpontban

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Interaktív lapbemutatóval készül az Emlékpont Múzeum a Vásárhelyi Látóhatár helyismereti, irodalmi és művészeti folyóirat legújabb számának megjelenése apropóján. Augusztus 17-én, kedden 17 órától kerül sor az új hódmezővásárhelyi, kulturális lap ismertető estjére, amelyen kerámia-kiállítással, videó-bejátszásokkal és számos fotóval “szélesítik a negyedéves újság által kitárt horizontot”.

A Vásárhelyi Látóhatár hiánypótló, negyedévente megjelenő helytörténeti, irodalmi és művészeti kiadvány, melynek második 32 oldalas lapszámát augusztus közepétől vehetik kézbe az olvasók. A nyár végi számban írások olvashatóak a vásárhelyi fazekasság múlt századi túlélési stratégiáról, Sándy Gyuláról, a téglaépítészet mesteréről, akinek legismertebb épülete Vásárhely „szellemi és tudományos bölcsője”, a Bethlen Gábor Református Gimnázium, de számos templom is az ő keze nyomát viseli, valamint az irodalom és művészvilág nagyjairól készült portrék, visszaemlékezések is helyet kaptak a lapban. Fuchszné Benák Katalin főszerkesztő számos interjút készíttetett a hódmezővásárhelyi kulturális és közélet jeles, kimagasló személyiségeivel, illetve jónéhány verset és az írásokhoz kapcsolódó színes és archív fényképet publikált a kiadványban. Az augusztusi lapszám tiszteleg az éppen 100 éve, Hódmezővásárhelyen született Elkán László előtt, aki Lucien Hervé művésznéven vált világhírű fotóművésszé.

A lap szerkesztői bemutatójának az Emlékpont előadóterme ad helyet augusztus 17-én, kedden délután öt órakor, melyen a főszerkesztővel Szabó Pál történész, író, valamint Árva László iskolaigazgató beszélget a folyóirat fogadtatásáról, jelen számáról és jövőbeni terveiről. A rendezvényen Ambrus Sándor fazekasmester, népi iparművész remekeiből lesz látható kamarakiállítással, de az érdeklődők egy rövid válogatást is megtekinthetnek Bessenyei Ferenc vásárhelyi származású színművész legendás alakításaiból.

Előző sztori

„Csendes” árok a Csongrádi sugárúton

Következő sztori

Janics Natasa fantasztikus időket evezett a vb előtt