Kalmár: rosszul menedzselik a szegedi útfelújításokat

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Keveset fordítanak rá és rosszul menedzselik a városban folyó útfelújítási munkákat a Fidesz-KDNP szegedi önkormányzati frakciószövetsége szerint.

„Nem elég gyorsan és hatékonyan használja fel a városvezetés a költségvetésben erre a célra elkülönített összegeket” – fogalmazta meg sajtótájékoztatóján Kohári Nándor. Az önkormányzati képviselő szerint már tavasszal el lehetett volna és el is kellett volna kezdeni a kátyúzást, útfelújítást, hiszen az idei költségvetést már februárban elfogadta a közgyűlés. Ezzel szemben a munkálatokra csak június végén írtak ki pályázatot, a nyertes Délút Kft.-nek pedig szeptember végéig kell teljesítenie a vállalt feladatokat. „Az ütemezésnek és a rohamtempóban végzett munkának erősen kampányjellege van” – mondta Kohári és hozzátette: az őszre feltorlódott munkák a városban folyó többi útépítési tevékenységgel (villamosvonal) és az iskolakezdéssel együtt jelentősen megnehezítik a közlekedést.

Kalmár Ferenc, a Városüzemeltetési Bizottság tagjaként kiemelte, hogy a képviselők által benyújtott útfelújítási igények összege minden évben 600 millió forintnál magasabb, ennek ellenére a költségvetésben mindössze 300 millió forintot különítettek el erre a célra. A képviselő szerint a városvezetés a hiányzó összeg pótlását egy DAOP-pályázatból kívánta megoldani, de ezt a pályázatot nem írták ki, így a szükséges pénzek feléből kell megoldani a kátyúzást.
„Meggyőződésem, hogy a feladatok rossz menedzselése miatt kerül folyton őszre az útjavítás, holott így mindössze néhány hónapunk marad az úgy-ahogy helyreállított utak használatára” – fogalmazott. A képviselő kitért arra is, hogy az idei évben tovább súlyosbította az utak állapotát a Kossuth Lajos sugárút menti mellékutcákra terelt buszforgalom, amivel még jobban tönkrement például a Szatymazi vagy a Pulcz utca burkolata. „A város töredékét fordítja az utak fenntartására az éves amortizációs költségnek, pedig Szeged esetében az utak állapota kardinális kérdésnek számít” – mondta Kalmár, aki utalt a Fidesz polgármester-jelöltjének, B. Nagy Lászlónak hamarosan bemutatandó programjára, melyben kiemelt helyen szerepel az utak, utcák felújítása.

A Városháza válasza

A Fidesz sajtótájékoztatójára válaszolva Szabó Sándor, a Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának kabinetfőnöke az alábbi sajtóközleményt juttatta el portálunknak:
“A szegedi Fidesz legpozitívabb tulajdonsága, hogy időnként nagyon vicces tud lenni: hiszen miközben teleplakátolják a várost ‘miért kell minden utat egyszerre feltúrni’ szöveggel és lépten-nyomon a túl sok építkezést kifogásolják, most újabb ‘útfeltúrásokat’ és építkezéseket követelnek.
Megnyugtatásukra közöljük, hogy mivel az építést, a fejlesztést a legfontosabb városi értéknek tartjuk, kívánságuk napokon belül teljesül: szeptemberben abból a 300 millió forintból, amelyet erre a célra a közgyűlés megszavazott, megkezdődik körülbelül 30 utca és út felújítása Szegeden”
– áll a közleményben.

Előző sztori

Politikus férje rongált fideszes plakátokat Csongrádon (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Következő sztori

Temes megyében kedvezőbb az uniós csatlakozás megítélése, mint Csongrádban