Kultúra

III. Hungarikum Fesztivál csütörtöktől + PANORÁMA

III. Hungarikum Fesztivál csütörtöktől + PANORÁMA

2010. augusztus 10., kedd
III. Hungarikum Fesztivál csütörtöktől + PANORÁMA

...avagy magyart a magyarnak

Augusztus 12-15-e között rendezik meg a III. Hungarikum Fesztivált, melyről bizton lehet állítani, hogy hagyományt teremtett, s a célja idén is az, hogy az országban megtalálható minőségi magyar termékeket, szolgáltatásokat bemutassa. Azáltal, hogy megjelennek a híres magyar termékek és jellegzetességek, a gasztronómia, a népművészet, a kultúra, a mezőgazdaság és az állattenyésztés világából, a fesztivál ismét nagyon sokrétű lesz. A kiállítók között nem csak szegedi vagy dél-alföldi bemutatók képviseltetik magukat, hanem az ország egész területéről érkeznek majd kiállítók. A szervezők valóban ragaszkodtak ahhoz, hogy igazi hungarikumokat mutassanak majd be a Széchenyi térre kilátogatóknak. A fesztiválon szereplőknek minőségi magyar terméknek kell lennie, hagyományos, lehetőség szerint – ha élelmiszerről vagy termékről van szó – manufakturális módon, kézzel készüljön, és lehetőség szerint egyedi darab legyen. Zenében azokat a népi, hagyományos előadásmódokat vonultatják fel – a citerától a cigányzenéig, a magyar nótától az operettig –, amire mindenki azt mondja, hogy magyar. A vendéglátók is kizárólag magyar termékeket kóstoltatnak és árusítanak majd, így lesz ez a sörök, és pálinkák esetében is, a borfesztiváltól eltérően pedig kizárólag hazai borokból vásárolhatunk a kiállítóknál.

Pécs EKF 2010 a fesztiválon

Pécs és Szeged is szorosan együttműködik majd, hiszen a baranyai megyeszékhely a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa programsorozatában, regionális rendezvényei közé sorolta a Hungarikum Fesztivált, amelynek keretében a csodálatos Zsolnay termékekből rendezett kiállítás – ami a Somogyi könyvtárban lesz megtekinthető – még közelebb hozza majd egymáshoz a két várost. Több kiemelt támogató segítségével valósult meg az idei Hungarikum Fesztivál, így egyrészről Szeged városától elérhető áron sikerült megkapni a Széchenyi teret, másrészről pedig az Agrár Marketing Centrum tavaly óta támogatója a rendezvénynek. Az AMC feladata és hitvallása olyan termelők piachoz segítése és támogatása, akik kistermelőként, vagy kis cégeként a saját termékeiket szeretnék értékesíteni, aminek remek megjelenési helyének találták a fesztivált. A Magyar Turizmus Zrt. is aktívan segíti a rendezvény megjelenését, amivel országszerte is sikerült népszerűsíteni a hungarikumok szegedi seregszemléjét.

Világrekord péntek 13-án

Világrekordra is tör a Hungarikum Fesztivál, így pénteken, 13-án a rendezvény csúcspontjaként, 13 óra 13 perckor a Rátkay Alapítvány támogatásával Sallay Tibor felesége elkezdi felvarrni a magyar rekord – és ahogy Elekes Zoltán, a Pálma Reklám Stúdió vezetője is reméli – világrekord méretű szegedi papucsra a szalagot. A papucs különlegessége, hogy teljesen azonos eljárással készül, mint normál méretű társai – a speciális kifordított technikával –, méretében azonban valahol a 150-180-as méret között lesz majd. Sok más szegedikum is felvonul még, így például a szegedi paprika szinte kötelező jelleggel vesz részt a fesztiválon. Három standon is megtekinthetjük, ízlelhetjük és nem utolsósorban vásárolhatjuk a szegedikumnak számító fűszernövényt. Több standon a makói hagyma és a felhasználásával készült ételek lesznek a főszereplők, a színpadon a Dankó Pista neve által fémjelzett cigányzene adja majd a hangulatot, a különlegesen szép megjelenést pedig a szőregi rózsa nyújtja. A szervezőknek hetven kiállítóval sikerült megegyezniük, akiknek közel 60 százaléka ehető termékekkel jelenik meg, ezért a mézeskalácstól a kenyérlángosig, a fehértói haltól kezdve a szürke marhából és mangalicából készült ételekig, a tápai háromkilós kenyéren át a borokig, pálinkákig szinte végigehetik-ihatják a fesztivált a kilátogatók.

Magyar zenei kavalkád

A színpadi műsorok között a zene és a tánc meghatározó lesz. Olyan együttesek fognak folyamatosan fellépni, akik Szegeden és vonzáskörzetében élik mindennapjaikat. Különlegességként pedig Bartók Eszterrel érkező trió, a Hangfestők szórakoztatják majd a közönséget, akik valóban megmutatják azt, hogyan is lehet hangot festeni. Megjelennek majd a téren a magyar kutyafajták is, amelyek a tavalyi nagy siker után ismét visszatérnek a Széchenyi térre, és a magyar vizslák együtt mutatkoznak be a pulival és társaival. Határainkon túlról is érkeznek kiállítók, akik a turisztikai klaszterrel közösen mutatják be a vajdasági illetve székelyföldi magyar nevezetességeiket. Ezzel is szeretnék a szervezők elérni, hogy néhány éven belül a Hungarikum Fesztivál egy meghatározó európai vonzással rendelkező rendezvénnyé nője ki magát. Sok hungarikumot a német ajkúak ismernek és szeretnek, sokan vásárolják és fogyasztják a tokaji aszút, a paprikát, a magyar szalámit, amikért érdemes lesz majd eljönniük Szegedre. De a gyerekeknek is kedvére tesznek a szombati Pöttyös Hajóval, ahol a túró rudi legénysége igazi pöttyös kalózokat fog az apróságokból varázsolni. „Mindannyiunkban benne vannak a hungarikumok, és hiszem azt, hogy a Dél-Alföld adja ezeknek jelentős részét” – fogalmazta meg Elekes Zoltán, rendezvény szervezője a fesztivál sikerének titkát. „Mindenki szeretettel és simogatással él ezek felé, hiszen szívesen iszunk piros keresztes gömbölyű üvegből szeszes italt, szívesen iszunk magyar pálinkát, egyre büszkébben vagyunk a magyar borra. Jó étvággyal fogyasztjuk azokat a hagyományos magyar ételeket, amiket nagyanyáink is készítettek a paprikás krumplitól kezdve a lángosig. De része múltunknak és jelenünknek a szegedi papucs, a merített papíron küldött esküvői meghívó is. Ha átadjuk gyerekeinknek a hungarikumok, a magyar minőségi termékek szeretetét, akkor ezek a termékek nagyon sokáig köztünk fognak élni.”
Hallgassa meg Elekes Zoltánnal, a fesztivál szervezőjével készített hanganyagunkat!Tekintse meg a 2009-es Hungarikum Fesztiválon készült válogatott képanyagainkat!
Kovácsműhely - Hungarikum Fesztivál, Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.