Csütörtök: A közvetítő

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Belvárosi mozi A közvetítő címmel lírai dokumentumfilmben a több mint ezer éves Pannonhalmi Bencés Főapátságot mutatja be, a film központi alakja Várszegi Asztrik főapát. Csütörtöktől vasárnapig rendezik meg a III. Hungarikum Fesztivált a Széchenyi téren, amelynek célja, hogy az országban megtalálható minőségi magyar termékeket, szolgáltatásokat bemutassa, és a csütörtöki beszélgetéssel véget ér a Nyári esték a Kiállítóházban című rendezvénysorozat. A Hungarikum Fesztiválhoz kapcsolódó kiállításokat láthatnak a Somogyi-könyvtárban, ahol a Szegedi Vakáció is folytatódik.

III. Hungarikum Fesztivál

Csütörtöktől vasárnapig rendezik meg a III. Hungarikum Fesztivált a Széchenyi téren, amelynek célja idén is az, hogy az országban megtalálható minőségi magyar termékeket, szolgáltatásokat bemutassa. Megjelennek a híres magyar termékek és jellegzetességek, a gasztronómia, a népművészet, a kultúra, a mezőgazdaság és az állattenyésztés világából. Nem csak szegedi vagy dél-alföldi bemutatók képviseltetik magukat, hanem az ország egész területéről érkeznek majd kiállítók. Csütörtökön 16 órakor Hívogató – Pavane Táncegyüttes – XVI. századi zászlóforgató műsor történelmi magyar zászlókkal, Mátyás udvarából, és a Csongrád megyei Vadászkürtösök felvonulása a Kárász utcán. 17 órakor Megnyitó. A kiállítást megnyitja Horváth Endre gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár. Közreműködik az Ásotthalmi Népdalkör. A rendezvényről a www.szegedma.hu/hir/szeged/2010/08/hungarikum-fesztival-2010-csutortoktol.html oldalon is olvashatnak.

Nyári esték a Kiállítóházban

A Varga Mátyás Színháztörténeti Kiállítóház kertjében (Bécsi körút 11/a) beszélgetéseket rendeznek videó – bejátszásokkal a Szabadtéri Játékokhoz kapcsolódóan. Csütörtökön 17 órakor Rockoperák a Dóm előtt… Vereczkey Rita látványvilága – kamarakiállítással.

A Somogyi-könyvtár programjai

Zsolnay remekművek címmel kiállítás mutatja be a Somogyi-könyvtár alagsori kiállítóterében a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. jelenleg is gyártott büszkeségeit. A kiállított tárgyak méltán képviselik a Zsolnay hagyományt, egyben a folyamatos megújulás, innováció jegyeit is magukon viselik.

Szombat estig látható a Somogyi-könyvtár 2. emeletén a „Szívünk hungarikumai” című kiállítás, amely Csongrád megye jellegzetes hungarikumait mutatja be a Somogyi-könyvtár helyismereti gyűjteményéből, valamint a Vasváry-gyűjtemény anyagából válogatva. A tárlaton láthatóak a Nobel-díjas tudósokat, alkotó magyarokat, híressé vált feltalálókat bemutató dokumentumok. Megtekinthető néhány az 1801-ben létesített szegedi Grünn-nyomda kiadványaiból, valamint az idén nyolcvan éves szegedi dómhoz kapcsolódó fotográfiákból is. A kiállítás segítségével élőhelyünk kincsei közt vehetjük számba a szellemi, a népművészeti, az előadóművészeti alkotásokat és a gasztronómiai termékek leírásait is.

A Somogyi-könyvtár ezekkel a kiállításokkal is csatlakozik a III. Hungarikum Fesztiválhoz.

A Szegedi Vakáció folytatódik a Gyermekkönyvtárban. Csütörtökön 15 órakor Szórógyöngyös díszítés a gyermekkönyvtárosok vezetésével. A szükséges anyagokat a készlet erejéig könyvtár biztosítja.

A Kukucskáló óvodások, iskolások varázsműhelye a Gyermekkönyvtárban, az iskolába lépéshez szükséges képességek és készségek felmérése 6-8 éves gyermekek részére. A 8 fős csoportokban zajló játékos foglalkozások keretében az állapotfelmérés során szakemberek feltérképezik a gyerekek mozgásfejlettségét, beszédét és a tanuláshoz szükséges részképességeket. A részvétel ingyenes. Foglalkozásvezetők: Rózsa Vincéné fejlesztő gyógypedagógus, Kothencz Zsanett pszichológus. A foglalkozások időpontja: keddtől aug13-ig, péntekig, 16 -16.45 óráig. Részletek a Szegedi Vakáció programjában a www.sk-szeged.hu oldalon.

Közéleti Kávéház

A Novotel Hotelben (Maros u. 1.) csütörtökön 18 órakor Egészség Bár Klub program: Te vagy a szín, amit választasz – Aura-Soma színterápia az egészség szolgálatában. Mit üzennek a színek önmagunkról? Megismerkedhetünk a színek jelentéstartalmával. Segítséget kapunk, hogy tudatosan használjuk a színeket a hétköznapokban megelőzésre, gyógyításra és szellemi fejlődésünk megsegítésére. Vendég: Békésiné Szél Zsuzsa, Aura-Soma tanár és konzulens.

A Belvárosi mozi csütörtöki műsora

Zsigmond Vilmos terem:

14 és 18 órakor: Kutyák és macskák 2. 3D – A rusnya macska bosszúja – színes, szinkronizált amerikai családi vígjáték. Rendező: Brad Peyton.

16 órakor: Shrek a vége, fuss el véle 3D – színes, szinkronizált amerikai animációs családi film. Rendező: Mike Mitchell.

20 órakor: Az utolsó léghajlító 3D – színes, szinkronizált amerikai kalandfilm. Rendező: M. Night Shyamalan.

Balázs Béla terem:

16.15-kor: Bogyó és babóca – 13 mese – színes, magyar animációs film, rendező: M. Tóth Géza, Antonin Krizsanics.

17.45-kor és 20.15-kor: A tetovált lány – színes, feliratos svéd thriller, rendező: Niels Arden Oplev.

Csőke József terem:

17 órakor: A közvetítő – színes, magyar dokumentumfilm, rendező: Petényi Katalin, Kabay Barna. A lírai dokumentumfilm a több mint ezer éves Pannonhalmi Bencés Főapátság egyedülálló a világot egységben látó, a személyiség kibontakozását segítő, humánumot szolgáló szemléletét mutatja be. A film központi alakja Várszegi Asztrik karizmatikus főapát.

19.30-kor: Tetro – színes, feliratos amerikai dráma, Rendező: Francis Ford Coppola.

A filmekről bővebben a www.belvarosimozi.hu oldalon olvashatnak.

Előző sztori

Szegediek a Maty-éri evezős-világbajnokságon + HANG, FOTÓK

Következő sztori

LMP-javaslatok Szeged távhőszolgáltatási problémáira