Gazdaság

Tájképek egy vihar után + VIDEÓ

Tájképek egy vihar után + VIDEÓ

2010. július 18., vasárnap
Tájképek egy vihar után + VIDEÓ

Az idei nyár szélsőséges, jeget és kánikulát egyaránt felvonultató eddigi időjárása borús jövőt fest a gazdák számára. A nagy júniusi vihar után egy hónappal Pitvarosra látogattunk.

Június 18-án a hazánkra nem jellemző időjárás hatalmas károkat okozott Makó térségében. Pitvaroson a kár mértéke szinte felbecsülhetetlen volt. Az erős szél fákat csavart ki tövestül, az aláhulló dió nagyságú jég mindent tönkretett. A földdel tette egyenlővé a vetéskultúrát, háztetőket vert szét, valamint a vadállományt sem kímélte. A vihar elmúltával a vadőrök több tucat nyúltetemet találtak, de a falu tizenhét gólyájából is már csak három jelent veszélyt a környék békáira. Az itt élő emberek szinte teljes létszáma mezőgazdaságból él, helyzetük kilátástalanná vált. Kijelenthetjük, hogy a jég nemcsak a betakarításra váró terményt tette tönkre, hanem családokat is.

Egy hónap múltával lássuk mi van most Pitvaroson. Ahogy Makó-Rákost elhagyjuk a rekkenő hőség ellenére méterről méterre haladunk a nyárból a tavaszba. A növényzet éppen csak ébredezik, a lecsupaszított fák bontogatják lombkoronáikat. Túl sok reményt mégsem adhat a látvány, bár örülni kell minden tenyérnyi zöldnek. Nincs termény, nincs mit betakarítani. Néhány gazda megkezdte a tönkretett föld megművelését, de ilyenkor abba vetni semmit nem lehet. Akinek nem volt semmi tartaléka az hozzá sem nyúl a földhöz. „Ilyet magyar paraszt még nem tett” – mondta az egyik beszélgetőpartnerem. Az épületekben tett kárt csak nagyon kevesen tudták helyreállítani, akad olyan ház, ahol még a kitört üveget sem tudták pótolni. A település állami segítségre vár, saját forrásból nem tudja megoldani a kialakult helyzetet. A tehetetlenség ellenére a község utcái rendezettek, mint megtudtuk, a gaz mindent túlél, de a kaszához nem kell benzin, csak jó munkáskéz, amivel a szándék ellenére most Pitvaroson nem sok mit lehet kezdeni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.