Bulvár

Óriáspalacsinta és palacsintakígyó Derekegyházon

Óriáspalacsinta és palacsintakígyó Derekegyházon

2010. július 9., péntek
Óriáspalacsinta és palacsintakígyó Derekegyházon

A világ legnagyobb palacsintája és leghosszabb palacsintakígyója készül a hétvégén a Csongrád megyei Derekegyházon; a IV. Palacsinta Fesztiválon idén is több mint százötven liter alapanyagból sülnek a finomságok.

A település már korábban is felállított két magyar rekordot. Az egy helyen legtöbb ember által sütött palacsintát, melynek rekordját már meg is döntötték. Idén azonban új kihívásokat kerestek - mondta el a város polgármestere

Szabó István

az MTI-nek. Az egyik, a legnagyobb palacsinta, mely szombaton délután egy 150 centiméter átmérőjű sütőben parázson készül majd. Miután azt nehezen lehetne megfordítani, a speciális, kifejezetten erre a célra készült serpenyő különlegessége, hogy mindkét oldala átsül az édességnek, fordítás nélkül. A palacsintát ezt követően betöltik, s felszeletelve kínálják, hiszen feltekerve legalább 15-20 centiméter átmérőjű lesz. A másik rekord, melyért versenybe szállnak, a leghosszabb palacsintakígyó megalkotása lesz. A palacsintákat fedésben helyezik egymás mellé, megtöltik és feltekerik majd. A település első embere szerint akkor már elégedett lenne, ha legalább 80 méteres édesség kígyózna Derekegyházon, de reménye szerint akár a 100 métert is meghaladhatja a végeredmény. Az ingyenes rendezvényen a hagyományos palacsinták mellett különleges töltelékek és akár forma és hagyománybontó palacsinták is várják az érdeklődőket. Tavaly a cukkinis mellett a pörköltes és az ordás palacsinta is megjelent. Általában 120-150 liter alapanyag fogy el a fesztivál ideje alatt, melyből több mint ezer finomság készülhet el. A pontos számot azonban igen nehéz megtippelni, hiszen az elkészült darabok folyamatosan fogynak. A fesztivál a művelődési ház előtt zajlik majd. A csaknem negyven gáztűzhelyen mintegy százötven serénykedő süti majd a derekegyházi palacsintát. A helyi lakosság mellett a fővárosból, Szentesről, a Dunántúlról és Erdélyből is érkeznek vendégek. A fesztivál a péntektől vasárnapig tartó falunapok programjainak része. Ennek során horgász- és főzőverseny, kiállítás és koncert is várja a látogatókat a dél-alföldi településre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.