Meghalt Pelikán elvtárs

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Július 11-én, 85 éves korában, hosszú betegeskedés után elhunyt Kállai Ferenc, Kossuth-díjas, Érdemes művész, a Nemzeti Színház örökös tagja, a Nemzet Színésze – tudatja a Magyar Színház honlapja.

Kállai Ferenc 1944-ben végzett a Színművészeti Akadémián. 1945-től a Szabad Színház, 1946-tól a Belvárosi Színház 1948-tól a Nemzeti Színház társulatának tagja volt, 2000-től a Pesti Magyar Színház művésze. – 1977-1990 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanára, 1987-től egyetemi tanár. 1981-1990 között a Színházművészeti Szövetség elnöke, 1985-1989 között országgyűlési képviselő, a kulturális bizottság tagja volt.
Több mint 100 tévé- és mozifilm  felejthetetlen karaktere, A tanú Pelikán elvtársa , Havilúd a Zsaruvér és Csigavérben, játszott a 2×2 néha 5, a Katonazene, a Hogy állunk fiatalember?, vagy A miniszter félrelép című filmekben is. Utoljára a vásznon a Noé bárkájában láthattuk.
A színházban emlékezetes alakítást nyújtott Oberonként Shakespeare Szentivánéji álomjából, vagy polgármesterként Gogol A revizorjából, illetve Mefisztóként Goethe Faustjából.

Kállai Ferenc öt évnyi betegeskedés után hunyt el, a művészt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Default thumbnail
Előző sztori

Csak fél óráig birtokolta a lopott kerékpárt

Default thumbnail
Következő sztori

Volt is, meg nem is a „Botka-keresztelő”?

Legutóbbi hasonló cikkek