Bulvár

Emberközpontú film készül a nemzetközi repülőnapról + VIDEÓ

Emberközpontú film készül a nemzetközi repülőnapról + VIDEÓ

2010. július 27., kedd
Emberközpontú film készül a nemzetközi repülőnapról + VIDEÓ
Ötfős szegedi filmes stáb készül a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatóra. Trabalka István szerkesztő-riporter 2005-ben forgatott először Révész Zsolt rendező-operatőrrel a repülőnapon, de mindketten már gyerekkoruk óta a repülés szerelmesei. A gépek iránti rajongásukat filmjeik is tükrözik, idén is különleges, az eddigieknél emberközpontúbb produkciót terveznek. 2005-ben lógó orral ballagott Trabalka István szegedi filmes, nem volt ugyanis, akivel a hagyományos kecskeméti repülőnapokon forgasson. Akkor találkozott össze Révész Zsolt rendező-operatőrrel, aki elvállalta, hogy dolgozik vele a bemutatón. Már gyerekkorában is az eget kémlelte Trabalka István, a Ferihegyi repülőtér várakozási légtérhatáránál lakott, és mint minden kisfiú, nézte és hallgatta a köröző vasmadarak dübörgését. Akkor szeretett bele a sugárhajtású gépek hangjába, Zsolt pedig repülőmodelleket gyűjtött iskolás korában. Máig megmaradtak valahol gyereknek, István repülőgép-matchboxokat gyűjt, Zsolt pedig szakkönyveket vásárol, melyekkel rendszeresen megajándékozzák egymást.

Látvány, hangulat, információ

1997-ben Kecskeméten rendezték meg a NATO Expresst, ott mutatták be először azokat a gépeket, melyek közül végül kiválasztották azokat, melyekkel a magyar hadsereg gépállományát fejlesztették. Látható volt akkor F-16-os, F-18-as, Gripen, a francia Mirage és a MIG-29-es is természetesen. A Török Csillagok (Turkish Stars) kötelék is akkor járt hazánkban először, látványos bemutatójukat idén is megcsodálhatja a nagyérdemű augusztus 7-én és 8-án Kecskeméten. „A kétnapos repülőnap több tízezer embert vonz látványos bemutatóival, a különböző típusok felvonultatásával, amit fel lehet venni kamerával, de ettől még nem lesz film, nem lesz benne látvány, hangulat és információ” – magyarázza Révész Zsolt. Hosszú hetek utómunkája után olyan alkotás kerül ki a kezeik közül, melyen keresztül láthatjuk, ahogyan ők gondolkodnak a „nagy madarakról”, magáról a repülésről. „Zenére vágjuk a snitteket, hiszen minden zenének van egy lendülete, akárcsak minden gép repülésének” – veszi át a szót Trabalka. Mindez persze kőkemény egyezkedés és vita tárgyát képezte első alkalommal – árulták el.

Idén két kamerával

Minden alkalommal valami újat akarnak a nézőknek megmutatni. Révész Zsolt portálunknak elmondta, volt, amikor a repülőnapon résztvevő kötelékek történetét mutatták be, egészen az egyes gépek tervezésétől a megvalósításig, másik évben pedig a repülőnapra érkező néző szemszögéből játszották el a rendezvény menetét. Természetesen idén is újítanak, de a részleteket egyelőre nem árulták el. Annyit tudtunk meg, hogy most két kamerát visznek, az eddigi három helyett öten mennek, így még emberközpontúbbá tehetik az alkotást. Révész Zsolt elmondta, hogy habár készülnek tudósítások, hosszabb-rövidebb összeállítások a kecskeméti repülőnapokról, olyan filmet nem készítenek, mint a szegedi filmesek. Aki a korábbi évek filmjeire kíváncsi, a TiszapART TV-ben tekintheti meg.

Jubileumok az idei repülőnapon

A Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón köszöntik a 100 éves Magyar Katonai Repülést és az úgyszintén 100 éves Magyar Géprepülést is. A repülőnap hivatalos honlapján olvasható, hogy a „köteléksztárok” közül a hazánkban már törzsvendégnek számító Frecce Tricolori, a Török Csillagok, a horvát Vihar Szárnyai, a lengyel Iskra Team mellett Kecskeméten először mutatkozik be a svájci Patrouille Suisse és a Breitling Team formáció. Szintén első alkalommal láthatják az érdeklődők Kecskeméten a Szu-27-est és több ország polgári repülése is bemutatókat tart majd augusztus 7-én és 8-án.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.