VMDP: A Magyar Nemzeti Tanács porhintés

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csak az autonómia jelent megoldást

no images were found

A Szegeden élő vajdasági magyarok érdekvédelmi, kulturális szervezetének, a VMDK-nak utolsó, évadzáró összejövetelén stílszerűen a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének egykori és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) mostani vezetői és alapítói voltak a vendégei, név szerint Ágoston András elnök, Csorba Béla és Matuska Márton az intézőbizottság tagjai, valamint Almási Szilárd, a párt szabadkai körzeti szervezetének vezetője. A tartalmas beszélgetést Kisimre Ferenc publicista vezette.

A vendégek három kérdéskört érintettek: a közelmúltban lezajlott magyarországi és a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT-) választásokat és azok eredményét, a kettős állampolgárság intézményét, valamint a délvidéki autonómiatörekvéseket. A magyarországi választásokat a vajdasági magyarok is nagy érdeklődéssel kísérték, és reménykedtek a jobboldal győzelmében. Ágoston elmondta, végre Magyarország is belép azon országok közé, amelyeket a jobboldal vezet, és a nemzetben való gondolkodás jellemez. Csorba Béla Megnyíltak a kapuk című, 2006-ban keletkezett esszéjét olvasta fel, amelyben Gyurcsány hazugságbeszédét elemezve mintegy előrevetítette a szocialisták szükségszerű bukását. Almási Szilárd reményét fejezte ki, hogy a jobboldal győzelmével a nemzet újra egységes lehet, és a mostoha anyaország végre édes anyaországgá válik. A kettős állampolgárságra azért van szükség, hogy a határon túli magyarok megmaradhassanak szülőföldjükön, a perszonális autonómiára pedig azért, hogy a magyar öntudatot és identitást át tudják adni a gyerekeiknek és az utókornak. Matuska szerint nyolc évig olyan vezetése volt Magyarországnak, amely módszeresen tette tönkre az országot, mintha tudományosan kidolgozott tervet hajtana végre. Gyenge volt az ország, ezért a nemzetközi porondon is súlytalannak bizonyult. Most olyan vezetés került hatalomra, amely képes talpra állítani, megerősíteni Magyarországot, és visszaszerezni az emberek bizalmát. Matuska nem érti, miért lelkesedik annyira Magyarország a Magyar Nemzeti Tanács intézményéért, amikor az porhintés, minden, csak nem autonómia.

Kompenzáció Trianonért

no images were found

A kettős állampolgárságról a vendégek közös véleményen voltak: egy a nemzet, hiába választanak el bennünket határok, aki nem magyar Magyarországon, az a határon túl sem az. Reményre ad okot, hogy a kettős állampolgárság megadása után konkrét lépések is követik a törvényt, amelyek a mindennapi gyakorlatban is a nemzeti összetartozás irányába mutatnak majd. Az anyaország részéről juttatott, határon túliaknak szánt anyagi támogatás nem merülhet ki abban, hogy elvszerűtlenül mindent támogatnak, mert ez a nemzet jövője szempontjából veszélyes lehet. Nem a határkiigazítás, hanem az autonómia különféle rendszereinek támogatása jelenthet egyfajta kompenzációt a Trianon okozta igazságtalanságért. Az elmúlt húsz év magyar politikája, sajnos nem ezt az irányvonalat követte, ellenkezőleg, pont a nemzeti dezintegrációt eredményezte. Csak az autonómia mentheti meg a határon túli magyarokat a teljes pusztulástól, fogalmazott Csorba Béla.

A VMDP mindig is a Kárpát-medencében élő magyar közösségek politikai integrációját tartotta fontosnak, ennek két pillére pedig az autonómia és a kettős állampolgárság. Nem minden autonómia autonómia, hangsúlyozta Ágoston, majd hosszasan ecsetelte az MNT elégtelen szerepét és káros voltát a vajdasági magyar politikában. A nemzeti tanács nem legitim képviselője az ottani magyarságnak, hiszen nem minden magyar szerepel a választói névjegyzékben. Olyan törvényt hoztak, hogyha a magyarság 50 százaléka plusz egy szavazó feliratkozik, az már elég a választások megtartásához. Mi van a másik 50 százalékkal? A vendégek szerint a mostani MNT-modell nem fog soká működni, és nem kellett volna a Fidesz vezetőségének és a magyar államfőnek támogatnia és melléállnia. Az MNT jogosítványai minimálisak, messze nem elégítik ki a párt autonómiatörekvéseiben foglalt követeléseket. Az említett intézményt mindannyian veszélyesnek és álmegoldásnak tekintik, hiszen ilyen hatáskörrel még egy iskolaigazgatót sem képes leváltani, érvelt Csorba.

Legális, de vajon legitim-e?

Az MNT-választások megosztották a vajdasági magyarságot, egyes politikusok ugyanis azt sulykolták, aki feliratkozik a névjegyzékre, az jó magyar, aki nem, az nemzetáruló. A 138 ezer feliratkozott fele ment csak el szavazni, és ennek is alig több mint a fele adta le voksát a Magyar Nemzeti Összefogásra. Így a lakosság 30 százalékának bizalmát élvezik csupán, ami legális ugyan, de megkérdőjelezhető, hogy legitim-e. Magyarország 1918 óta mindig hátrányos helyzetben volt szomszédjaival szemben, hangsúlyozta Matuska, segítségre szorult, és az országot, nem pedig a határon túlra szakadt magyarokat fenyegette a közvetlen megsemmisülés veszélye. Most más a helyzet, Szerbia az Unióba igyekszik, Magyarország már bent van. Nekünk rendelkeznünk kell érvrendszerrel, mérlegelnünk kell, mit miért adunk támogatásként a szomszéd EU-ba jutása érdekében. Nem zsarolni, de alaposan mérlegelni szükséges, fejezte be a neves publicista.

Az est végén a közönség kérdéseket intézett a vendégekhez, majd kötetlen beszélgetés alakult ki.

no images were found

Előző sztori

Betörtek egy szegedi bölcsődébe

Következő sztori

Létezik barátság nő és férfi között?